ÁSZ-elnök: Budapestet nem érintették brutálisan az elvonások

A fővárosnak nincs jelentős, új beruházásra pénze, miközben 80-100 szerződéssel érdemi probléma van - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az InfoRádióban.
Inforádió, 2011. július 26. kedd, 08:27
Fotó:

A főváros pénzügyi helyzete viszonylag stabil, az előző évek elvonásai nem érintették erőteljesen - mondta Budapestről az ÁSZ elnöke, aki szerint az önkormányzat vállalatai - például a BKV -, valamint a nagy európai uniós beruházások - például a metró - rejtik a kockázatokat. A jövőt tekintve pedig, ha a főváros újabb, fokozott beruházási programot akar végrehajtani, annak nincs meg a pénzügyi fedezete.

Az EU-s pályázatokhoz szükséges önrészt csak hitelből képes Budapest is fedezni, akárcsak a többi magyar önkormányzat, ám ma ezt nehéz megszerezni - magyarázta Domokos László. Itt pedig megáll a tudomány - tette hozzá az elnök.

A gazdálkodással kapcsolatos politikai vitákba az ÁSZ nem szól bele, de azt látja, hogy újabb jelentős beruházás befejezésére nincs pénzügyi garancia. Sőt, a már megkezdett projekteknél, például a metróépítésnél sem tudni, hány tíz vagy százmilliárddal kerül majd többe a tervezettnél - hangsúlyozta Domokos, aki szerint ez már önmagában óriási kockázat.

A fővárosi önkormányzatnak 27 milliárd "szabadon elkölthető" forintja van - ez valóban nem sok, de ahhoz képest nem rossz, hogy vannak önkormányzatok, amelyek már mínuszban vannak - közölte az ÁSZ elnöke, aki hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy Budapestnek legalább nem kell hitelt felvennie, hogy intézményeit működtesse. Az viszont már baj, hogy a kevés maradék pénzből is el kell különítenie összegeket a beruházásokhoz felvett hitelek törlesztésére - vagyis spórolnia kell a működési költségeken.

HOZZÁSZÓLÁSOK