Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ÁSZ honlapján elérhető összegzés szerint a MÁK a nem állami humánszolgáltatók fenntartóinak nyújtott költségvetési támogatások ellenőrzését nem dokumentálta szabályszerűen - írta az MTI.

Az ÁSZ feltárta, hogy a kincstár nem ellenőrizte a köznevelési fenntartókat négyévente, a szociális fenntartókat pedig kétévente legalább egyszer, holott az előírások szerint ez feladata lett volna. Azt is megállapították ugyanakkor, hogy a kincstár a helyszíni ellenőrzéseinél betartotta a jogszabályokban foglaltakat és szabályszerűen intézkedett a támogatás jogosulatlan felvétele esetén.

A kincstár 2017-ben nem töltötte be kontroll funkcióját az államháztartáson kívüli szervezeteknél a köznevelési és szociális feladatok támogatása szabályszerű felhasználása tekintetében - összegezte a számvevőszék.

Az ÁSZ közölte, hogy a korábbi jelentéseiben tett javaslatok többsége hasznosult, ezáltal a kincstár szabályozottságával, integritásával és pénzügyi gazdálkodásával kapcsolatos kockázatok csökkentek.

Az informatikai biztonsági rendszerek tekintetében további intézkedések szükségesek.

A kincstár az intézkedési tervekben korábban meghatározott 37 feladatból 17-et határidőben, 11-et határidőn túl hajtott végre, kettőt részben, ötöt nem hajtott végre, két feladat okafogyottá vált. Az ÁSZ a MÁK elnökének két javaslatot fogalmazott meg, amelyre a szervezet vezetőjének harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie. A kincstár elnöke válaszában már jelezte, hogy megtette a szükséges intézkedéseket a szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében - közölte az ÁSZ az MTI szerint.