Mit talált az ÁSZ az MNB-ben?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017-es működése szabályszerűségének ellenőrzését.
Domokos László, 2019. március 21. csütörtök, 09:59
Fotó: Napi.hu

A konklúzió: az MNB működése szabályozott és szabályszerű volt. A jegybank gazdálkodása során betartotta a jogszabályi előírásokat. A pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége támogatta a pénzügyi közvetítőrendszer szabályszerű működését, a fogyasztói érdekek védelmét. A Magyar Nemzeti Bank intézkedési tervében foglalt feladat végrehajtása elősegítette a pénzügyi közvetítőrendszer stabil és biztonságos működését - közölték a számvevők.

Az ÁSZ ellenőrzése kiterjedt az MNB pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége jogszabályi előírásoknak való megfelelésére. Az utóellenőrzés vonatkozásában az ellenőrzés azt értékelte, hogy a 17114. számú számvevőszéki jelentésben foglaltak alapján készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az MNB végrehajtotta-e.

A megállapítások szerint az MNB

  • irányítási rendszerének kialakítása és működtetése szabályszerűen történt.
  • a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosította a Pénzügyi Békéltető Testület működési feltételeit.
  • felügyelőbizottságának működése megfelelt a jogszabályok és az ügyrend előírásainak.
  • belső ellenőrzési szervezetének működése szabályozott és szabályszerű volt.
  • többségi és kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságai feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

A működési költségek éves tervét a jegybank szabályszerűen összeállította, a beszerzések és a kapcsolódó elszámolások szabályszerűek voltak. A beszerzések, a beruházások megvalósítása és a kapcsolódó elszámolások, illetve az MNB által nyújtott támogatások tervezése, kifizetése és elszámolása szabályszerű volt.

Emellett az MNB pénzügyi közvetítőrendszert szabályozó tevékenysége szabályszerű volt. A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletéhez kapcsolódó engedélyezési eljárásai esetén és a felügyeleti biztosok kirendelése során a jegybank szabályszerűen járt el. A piacfelügyeleti, a fogyasztóvédelmi és az ellenőrzési eljárások szabályszerűségét az Állami Számvevőszék nem értékelte, tekintettel a 2017-ben folyamatban lévő jogorvoslati eljárásokra.

Az intézkedési tervben előírt feladat végrehajtásával az MNB hozzájárult a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzéséhez. Az Állami Számvevőszék jelentésében javaslatot nem fogalmazott meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2019.03.21 10:11

A Questorban ellopott pénzünket nem kereste az ÁSZ? Pedig ott kell annak valahol lenni! Kastélyokban, festményekben, üdülőkben, alapítványokban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html