Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzeti parkok olyan területek, amelyek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára. Magyarországon 10 nemzeti park van, amelyek területe összesen valamivel több mint 4800 négyzetkilométer, Magyarország területének mintegy 5 százaléka - írja összefoglalójában az ÁSZ. A parkok kezelői a nemzeti park igazgatóságok, amelyek költségvetési szervek, működési területük az egész országot lefedi. A működési területükön ellátják a tájvédelmi körzetek és a természetvédelmi területek természetvédelmi kezelését is.

Az ÁSZ az igazgatóságokra vonatkozó irányító szervi feladatellátást és pénzügyi gazdálkodásukat 2015-2016-ra, a vagyongazdálkodást és belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését 2015-2017-re, a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritáskontrollok kiépítettségét és a teljesítményellenőrzés feltételeit pedig 2017-re vonatkozóan értékelte. Az ellenőrzött időszakban az igazgatóságok feletti irányítói jogokat a Földművelésügyi Minisztérium (ma Agrárminisztérium) gyakorolta. 2017-ben az öt igazgatóság által kimutatott összes bevétel elérte a 20,5 milliárd forintot - közölte az ÁSZ.

Most az első ütemben öt nemzeti park igazgatósága ellenőrzése zárult le. Az ellenőrzések megállapították, hogy a szarvasi székhelyű Körös-Maros, a sarródi székhelyű Fertő-Hanság, a jósvafői székhelyű Aggteleki, a debreceni székhelyű Hortobágyi és a kecskeméti székhelyű Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az igazgatóságoknál a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás, a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának feltételei nem voltak biztosítottak - olvasható a közleményben.

Az öt jelentésben az ÁSZ összesen 53 javaslatot fogalmazott meg a hibák kiküszöbölésére. A megállapítások és javaslatok alapján az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A legtöbb javaslatot, 17 darabot a fertő-hansági park igazgatóság kapta, egyebek mellett megállapították, hogy az igazgatóság pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű az ellenőrzési időszakban. A jogszabályi előírás ellenére az igazgatóság nem állított össze a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben, tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazó leltárt, emiatt a 2015-2017. évi számviteli beszámolók nem mutattak megbízható és valós képet a gazdálkodásáról - derül ki az ÁSZ tájékoztatójából.