Rengeteg szabálytalanságot talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) működésében, a szervezet pénzügyi és vagyongazdálkodása ugyanis nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak - közölte az MTI. Az EUTAF a Pénzügyminisztérium keretein belül működő, de önálló szervezet, amely a hazai szervektől és az irányító hatóságoktól teljesen független. Fő feladata pedig a kormány által meghatározott európai uniós és más nemzetközi támogatások ellenőrzése.

Az ÁSZ a 2014-2016 közötti gazdálkodást vizsgálta, és egyebek mellett arra a megállapításra jutottak, hogy az EUTAF belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételeit. A volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett ÁSZ az alapos vizsgálat után azt is a hibák közé sorolta, hogy a kiadási előirányzatok felhasználásánál a gazdálkodási jogkörök gyakorlása az ellenőrzött időszakban nem volt szabályszerű az EUTAF-nál, valamint az éves költségvetési beszámolóinak mérlegtételeit leltárral nem támasztotta alá.

Küldetésük az ellenőrzés

"Az uniós támogatások hatékony és szabályszerű felhasználásának elősegítése, Magyarország pénzügyi érdekeinek védelme: az uniós támogatásokat minél nagyobb mértékben használjuk fel, ne kelljen visszafizetni őket" - olvasható az EUTAF küldetésnyilatkozatában. Ennek pedig az egyik eszköze a rendszerellenőrzések során tett, a támogatásokat kezelő intézményrendszer működését javító javaslatok érvényre juttatása; így a szabálytalanságok megelőzése, másik aspektusa pedig a szabálytalanságok megfelelő időben, tagállamon belül történő feltárása, hiszen akkor a támogatás újra felhasználható másik projekt keretében (az Európai Bizottság által történő felderítés esetén főszabályként a tagállam elveszíti a támogatást).

Előre bejelentett éves ellenőrzési terv alapján folytatják le a Brüsszeltől lehívott költségek mintavételes ellenőrzését. A hvg.hu cikke szerint a gyakorlatban az EUTAF felel az egész rendszer szabályszerűségéért. A szervezet jellemzően egy projekt zárásakor nézi meg, hogy rendben volt-e minden, és utólag tesz javaslatot az irányító hatóságnak, hogy kisebb szabálytalanság esetén korrigálja (levonásokkal) a kifizetést, nagyobbaknál pedig vonja vissza adott esetben a támogatást. A legalsó szintek ellenőrzései akár az egyes beszállítói számlák vizsgálatára is kiterjedhetnek, így a szabálytalanságok elvileg a legalacsonyabb szinten kiszűrhetők.

Titkosított vizsgálat

Az uniós pályázati pénzek felhasználását ellenőrző szervezet vizsgálta például 2016-ban az Elios-ügyhöz köthető kalocsai közvilágítási projektet is. A Magyar Nemzet írt arról, hogy az EUTAF-vizsgálat során komoly összeg visszafizetésre kérhették a város vezetését. A visszafizetési követeléséről biztos információ azért sincs, mert az EUTAF kalocsai jelentését a kormány tíz évre titkosította. Ezt a kalocsai beruházást vizsgálta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is, és arra jutottak, hogy a pályázatot felülről irányították, így csak a Tiborcz István (Orbán Viktor miniszterelnök veje) által is tulajdonolt Elios Zrt. nyerhette a tendert.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azonban éppen kedden jelentette be, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt. ügyében, ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást, mert bár az OLAF a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokban vélelmezte ugyan a magyar vállalkozások jogellenes együttműködését, valamint feltételezte az elvégzett munkák túlszámlázását, de "a minden részletre kiterjedő nyomozás ezt nem támasztotta alá".