A 2014. évi költségvetési törvényjavaslathoz készített ÁSZ-véleményt ismertetve a hiánycéllal kapcsolatos kockázatok között említette az alelnök a vártnál esetlegesen alacsonyabb inflációt, az önkormányzati szektor hiányának és adósságának, illetve az egyéb kormányzati szervek adósságának alakulását.

Pulay Gyula, az ÁSZ felügyeleti vezetője kiemelte, hogy a javaslat az államháztartás központi alrendszerének egyenlegére 924,8 milliárd forint hiányt tartalmaz, ami 12 százalékkal alacsonyabb az idei módosított előirányzatnál.

Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta: javult a költségvetési tervezés minősége, mivel a törvényjavaslat nem tartalmaz az ÁSZ módszertana szerint nem megalapozottnak minősülő előirányzatot; megfelel az alaptörvénynek és a stabilitási törvénynek, az államadósság-szabálynak, valamint az államháztartásról szóló jogszabályok előírásainak és rendelkezik a tartalékokról is.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) véleménye szerint a jövő évi költségvetés adóbevételeinek 52,6 százaléka megalapozott, 47,4 százaléka részben megalapozott, utóbbihoz tartoznak az általános forgalmi adóból, a pénzügyi tranzakciós illetékből, a távközlési adóból, valamint a katából és a kivából tervezett bevételek.

A 2014. évi költségvetési törvényjavaslathoz készített számvevőszéki véleményt ismertető pénteki budapesti sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök elmondta azt is: a költségvetés adóbefizetéseit megalapozó jogszabályi háttér hiányos, az adótörvények jövő évet érintő módosításai nem készültek el, azokat az Országgyűléshez még nem nyújtották be.

Kitért arra is, hogy a törvényjavaslat szerint a központi költségvetési tartalékok összege 220 milliárd forint; ebből az országvédelmi alap 100 milliárd forint összegű előirányzata részben megalapozott. Ezt a minősítést az indokolja, hogy bár az egyes előirányzatok megalapozottsága lényegesen javult, a javaslat indokolása nem mutatja be, hogy az országvédelmi alap mértékének meghatározásánál milyen jellegű, mértékű kockázatokkal számoltak.