ÁSZ: feszültségekkel végrehajtható a 2008. évi költségvetés

A 2008. évre beterjesztett költségvetési törvényjavaslat teljesíthető, de jónéhány feszültségforrást tartalmaz - mondta Csapody Pál, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főtitkára az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának szerdai ülésén, az MTI beszámolója szerint.
NAPI Online, 2007. október 24. szerda, 16:56
Fotó:

A prognosztizált 2,8 százalékos GDP növekedés mellett megalapozott a 2008. évi költségvetés, figyelembe véve a beépített jelentős, 170 milliárd forintra tehető céltartalékot - mondta Csapody Pál. Hozzátette azt is, hogy jónéhány feszültséget tartalmaz a költségvetési javaslat.

Az ÁSZ 2009-től lát komolyabb nehézségeket, amelyek abból fakadhatnak, hogy a konvergenciaprogramban rögzített 4,2 százalékos gazdasági növekedés kisebb lesz. Az ÁSZ "szintentartó", azaz alternatív pályája 2,7 százalékot rögzít.

Arra is felhívta a figyelmet a számvevőszék főtitkára, hogy kimerülőben vannak azok a mobilizálható erőforrások, amelyek új növekedési pályára állították a magyar gazdaságot, s emellett 2009-tól felgyorsulhat a közszféra bérexpanziója is.

HOZZÁSZÓLÁSOK