Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kiemelte: az ÁSZ törvényi kötelezettségét teljesítve összeállította véleményét a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról, a törvényjavaslat 17 258,2 milliárd forint kiadási és 16 380,6 milliárd forint bevételi főösszeggel számol, melynek az ÁSZ 82,7 százalékát, illetve 88,9 százalékát ellenőrizte.

Hangsúlyozta: az ÁSZ az ellenőrzött kiadási előirányzatok 93,38 százalékát megalapozottnak, 6,58 százalékát részben megalapozottnak ítélte, illetve 0,04 százalékát nem megalapozottnak minősítette.

Az ÁSZ szerint a bevételi előirányzatok 71,9 százaléka megalapozott, 26,9 százaléka részben megalapozott és 1,2 százaléka nem megalapozott - fűzte hozzá Domokos László.

Bár az adóbevételeknél nem megalapozott minősítést egy tétel sem kapott, az egyes intézkedéseknél kockázatot látnak a számvevők - olvasható a dokumentumban.

  • A feketegazdaság és az adócsalások elleni küzdelem miatt tervezett Elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer (EKÁER) 2015. januári bevezetéséhez és működtetéséhez elengedhetetlen olyan informatikai rendszer, amely már január elsejétől lehetővé teszi az adóalanyok regisztrációját és nyilvántartását, a szállítmányokkal összefüggésben előírt adatok bejelentését és nyilvántartását, a kockázatelemzést, valamint a kockázati biztosíték kezelését. A bevezetéshez rendelkezésre álló határidő rendkívül szoros, csak akkor tartható, ha valamennyi feltétel adott és a szükséges eszközbeszerzések határidőben megtörténnek. A próbaüzem hiányára is tekintettel az ÁSZ ezen intézkedés kapcsán várt egész éves 60 milliárd forint többlet csak egy részével számol.
  • Az online pénztárgép bekötésére kötelezettek körének további kiszélesítéséből várt 25 milliárdos többlet egy része is kockázatot hordoz.
  • Bizonytalanságat jelent a kisvállalkozásokat segítő adók kapcsán feltételezett létszámbővülésből fakadó áfa bevételi többlet is (becsült elmaradás: 8-10 milliárd forint).

Mindezek alapján az áfánál összességében 40-45 milliárd forintos elmaradás valószínűsíthető, ami a teljes áfa-bevételhez viszonyítva alacsony kockázatot jelent - vélik a számvevők.

  • A távközlési adó internetszolgáltatókra történő kiterjesztése még szerepel a törvényjavaslatban, azonban időközben az adóintézkedést visszavonták, így az ennek okán tervezett 25 milliárdos bevételi többlet elmarad.
  • A megtett úttal arányos díjnál a kapcsolódó jogszabályi háttér egyelőre nem készült el, erre és a várhatóan alacsonyabb bázisévi teljesülésre tekintettel 40 milliárd forint kockázatot számszerűsítenek.

A fennmaradó kockázatokra tekintettel - a vizsgált költségvetési adóbevételek 51,3 százaléka megalapozott, 48,7 százaléka részben megalapozott (kisvállalkozások tételes adója, kisvállalati adó, áfaA, távközlési adó, megtett úttal arányos díj).