Aszály: mi lesz a magyar kenyérrel?

Az Alföldön már öntözni kell a búzát. A hónapok óta húzódó aszály nemcsak a búza termésmennyiségére, de a minőségére is komoly hatással van - véli a Concordia Közraktár Zrt.
Szász Péter, 2019. április 26. péntek, 14:45
Fotó: Pixabay

A hazánkat gyakorlatilag tavaly ősz óta sújtó aszályt érdemben nem enyhítette a napokban szórványosan hullott, néhány milliméteres csapadék, ezért a különösen száraz Alföld több pontján már öntözik a búzatáblákat.

Ez további nem várt költséget jelent, miközben a gabonatermelők nyereséges vagy veszteséges szezonja múlhat azon a 15 százalékon, amennyivel a búza és az árpa várható termésátlaga elmaradni látszik az elmúlt évek átlagától - mondta Major Gabona a cég Control üzletágának vezetője.

A gabonák zöldtömeg-fejlődése biztosan gyenge lesz, de ha a termés mennyisége nem is, minősége még lehet jó. A száraz, meleg időjárás kedvez a fehérje - sikér - beépülésének a gabonák, különösen a búza estében, míg a csapadékosabb idő inkább a keményítő beépülését segíti. Vagyis a csapadékosabb Dunántúlon nagyobb ezerszem-tömegű, de kisebb sikértartalmú búza terem, míg az idén különösen száraz Alföld inkább a magas minőségű, acélos búzának kedvez.

A bizonytalan mennyiségi és minőségi kilátások felértékelődik a termés betárolása, raktározása, amivel ki lehet várni a szinte biztosan emelkedő tőzsdei és átvételi árakat - magyarázza Halmos Gábor, a társaság vezérigazgatója.

Bár a búzában a szemek még nem indultak fejlődésnek, a raktári kapacitások iránt már most kiemelkedően magas az érdeklődés. Szerencsére a gabonatermelésnek és -kereskedelemnek Magyarországon is több évtizedes hagyományai vannak, így rendelkezésre áll az eszközpark egy-egy rosszabb évjárat kompenzálására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.26 18:12

Mi lenne, drágul. Miért ne drágulna, ok mindig van rá, és aki megveszi, megérdemli.
Ha nem kint veszel, még megcsinálhatod otthon is, és akkor tudod, hogy olcsóbb és tiszta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html