A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az atomenergia használatát és fejlesztését támogató Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association, WNA) Londonban rendezett idei éves értekezletének péntek esti záró panelbeszélgetésén bejelentette: az Európai Bizottság a héten értesítette a magyar kormányt arról a véleményéről, hogy a Paks II. beruházás megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek.

Aszódi Attila azt mondta: ez azt jelenti, hogy technikai értelemben, energiapolitikai, energiabiztonsági és nukleáris biztonsági szempontból tekintve az Európai Bizottság elfogadta Paks II.-t. "Ez nagyon-nagyon fontos mérföldkő számunkra" - hangsúlyozta.

A kormánybiztos szerint remélhető, hogy a paksi beruházással kapcsolatos, még a bizottság előtt lévő ügyeket is hamarosan le lehet zárni. Kijelentette: a beruházás pénzügyi modellje - elsősorban az orosz hitelfinanszírozás kedvező kamata - lehetővé teszi a tőkeköltségek alacsonyan tartását. Aszódi Attila szerint a pénzügyi modellből következtethetően, az erőmű teljes élettartamára vetítve 50-55 euró/megawatt-óra lesz az áramtermelés várható költsége.

A kormánybiztos hozzátette: elemzések sora utal arra, hogy az erőmű gazdaságosan lesz üzemeltethető a beruházás után.

A péntek esti londoni szimpózium után, az MTI-nek nyilatkozva Aszódi Attila megerősítette: az Európai Bizottság elismerte, hogy a Paks II. beruházás teljesíti az Euratom-szerződés céljait, és segít az Európai Uniónak és Magyarországnak egyaránt a klímavédelmi, energiapolitikai, energiabiztonsági, villamosenergia-ellátási célkitűzések teljesítésében.

Energetikai, műszaki és nukleáris biztonsági oldalról Brüsszel rendben lévőnek találta a beruházást, és ezzel nagyon fontos feltétel teljesült, mert az Euratom-szerződés alapján e pozitív értékelések nélkül nem lehetett volna továbbhaladni - tette hozzá Aszódi Attila.

A még függőben lévő kérdések között szerepel, hogy van-e állami támogatás a beruházásban, vagy nincs. "Mi bemutattuk a számainkat, elvégeztük a szükséges elemzéseket, amelyekből az jön ki, hogy ez a projekt megáll a lábán a piacon, nem kell állami támogatás ahhoz, hogy megtérüljön a befektetett tőke (...) Most Brüsszelen a sor, hogy kialakítsa véleményét" - mondta a londoni rendezvényen a kormánybiztos.