Aszódi: fontos uniós jóváhagyásokon van túl a Paks II. beruházás

A Paks II. beruházás fontos uniós jóváhagyási folyamaton van túl - mondta pénteken egy londoni szakmai rendezvényen Aszódi Attila.
MTI, 2015. szeptember 11. péntek, 20:40
Fotó: Napi.hu

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az atomenergia használatát és fejlesztését támogató Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association, WNA) Londonban rendezett idei éves értekezletének péntek esti záró panelbeszélgetésén bejelentette: az Európai Bizottság a héten értesítette a magyar kormányt arról a véleményéről, hogy a Paks II. beruházás megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek.

Aszódi Attila azt mondta: ez azt jelenti, hogy technikai értelemben, energiapolitikai, energiabiztonsági és nukleáris biztonsági szempontból tekintve az Európai Bizottság elfogadta Paks II.-t. "Ez nagyon-nagyon fontos mérföldkő számunkra" - hangsúlyozta.

A kormánybiztos szerint remélhető, hogy a paksi beruházással kapcsolatos, még a bizottság előtt lévő ügyeket is hamarosan le lehet zárni. Kijelentette: a beruházás pénzügyi modellje - elsősorban az orosz hitelfinanszírozás kedvező kamata - lehetővé teszi a tőkeköltségek alacsonyan tartását. Aszódi Attila szerint a pénzügyi modellből következtethetően, az erőmű teljes élettartamára vetítve 50-55 euró/megawatt-óra lesz az áramtermelés várható költsége.

A kormánybiztos hozzátette: elemzések sora utal arra, hogy az erőmű gazdaságosan lesz üzemeltethető a beruházás után.

A péntek esti londoni szimpózium után, az MTI-nek nyilatkozva Aszódi Attila megerősítette: az Európai Bizottság elismerte, hogy a Paks II. beruházás teljesíti az Euratom-szerződés céljait, és segít az Európai Uniónak és Magyarországnak egyaránt a klímavédelmi, energiapolitikai, energiabiztonsági, villamosenergia-ellátási célkitűzések teljesítésében.

Energetikai, műszaki és nukleáris biztonsági oldalról Brüsszel rendben lévőnek találta a beruházást, és ezzel nagyon fontos feltétel teljesült, mert az Euratom-szerződés alapján e pozitív értékelések nélkül nem lehetett volna továbbhaladni - tette hozzá Aszódi Attila.

A még függőben lévő kérdések között szerepel, hogy van-e állami támogatás a beruházásban, vagy nincs. "Mi bemutattuk a számainkat, elvégeztük a szükséges elemzéseket, amelyekből az jön ki, hogy ez a projekt megáll a lábán a piacon, nem kell állami támogatás ahhoz, hogy megtérüljön a befektetett tőke (...) Most Brüsszelen a sor, hogy kialakítsa véleményét" - mondta a londoni rendezvényen a kormánybiztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.09.12 09:59

Nema müszaki tartalom volt azEU problémája, hanem a finanszírozás és az
orosz befolyás, meg szerintem az egyszemélyes elintézés, ami magában hordozza a szakértők kizárását, ami eleve bukta. Müszakilag tényleg szükség lehet a leálló kapacitások pótlására, az oroszoknak van itt némi helyismeretük, bár csernobil óvatosságra kellett volna kényszerítsen
normálisan gondolkodó embert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.12 09:50

@nemvagyok1:

"Paks 2" beruházás, műszaki szempontból..."

De ha már német vezetői lesznek a magyar atomerőműveknek, akkor a
műszaki előnyöket el lehet felejteni. Már pedig az Orbánék magától
értetődőnek gondolják a német menedzsment alkalmazását. Közben a németek leépítik a maguk erőműveit, hogy övék legyen az áram, mienk kockázat.

Ez a Kormány csak a menekülteknek köszönheti a népszerűségét, ha nem lennének migránsok, ki kellene találnia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.09.12 09:39

"Paks 2" beruházás, műszaki szempontból nagyon is támogatandó projekt azért, mert kell egy stabil, fix alaptermelés, ártól függetlenül. Nem itt van a baj.

Amikor dicső kormányunk simán elengedte a "baltás gyilkos"-t némi aprópénzért (aztán csak nem vásárolt Azerbajdzsán állampapírokat...), azt hittem, hogy nincsen lejjebb.
Aztán jöttek a különféle -egy esetben UTÓLAG MEGVÁLTOZTATOTT KIÍRÁSÚ- mutyik, A. Vajna, tonnányi adóforintokkal megsegített kaszinókoncessziós "karácsonyi ajándéka", a mértéktelen -és főleg eredmények nélküli- pénzöntés megalomán vezérünk kedvenc sportágába, az egyik saját emberük megbüntetése csak azért, mert "NEM"-el mert szavazni arra a bizonyos földtörvényre amely apránként tönkreteszi a hazai, még működő gazdaságokat, majd jött a Questor csődje, ahol bizony akár még bennfentes kereskedelemért is elő lehetne venni kormányközeli embereket, ha függetlenek lennénék a bíróságok.

De ami viszi a prímet -negatív értelemben- az bizony a "Paks 2" mögötti hitelszerződés, mert a megkötése -magyar részről- nálam kimeríti a hazaárulás fogalmát:
- nem készült előzetes hatástanulmány, holott egy 2011-es (tehát Fidesz-es!) törvény előírja ezt
- a kivitelezési szerződésben nincsen kötbéres kitétel arra nézve, hogy ha csúszik az átadási határidő
- a kivitelezési szerződésben nincsen kitétel arra nézve, hogy csúszás, illetve plusz költség fellépése esetén, ki állja a cechet. Akkor sincs ilyen benne, ha a kormánypropaganda mást igyekszik sugallni.
- Oroszország 20 évre vállalta az elhasznált fűtőelemek tárolását ÉS NEM TOVÁBB. A 20 év leteltével az egészet pakkot egyben visszaküldik hozzánk.
- a magyar kormány nem hozta máig nyilvánosságra a hitelszerződés egészét, ezért magyar állampolgárként -szégyenszemre- orosz forrásokon keresztül kellett megtudnom ezeket.

Putyin persze az aláírások megtörténte után azonnal kiállt a választói elé a szerződéssel és nagyot is ugrott a népszerűsége. Oroszország -és Európa nagyja- rajtunk röhög azóta is.

.. és mindez csak azért, hogy Orbán "Führer" Viktor bemutathasson a nyugatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.12 08:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.11 22:59

@megfigyelt:

,,megfigyelt, 2015. szeptember 11., péntek 22:33"

Messze nem az anyagi vonatkozásról van szó, hanem politikairól.
érthetőbben: beleszólt az EU a mi erőművünkbe, és feltételezhető, hogy
az is német vezetéssel fog működni.

Ebből pedig még egészen más is következik, nem csak a függés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html