Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A javaslat a szegényebb államoktól csoportosítana át forrásokat a gazdagabbakhoz - mondta a tárcavezető az MTI szerint-

A miniszter azt is kijelentette, hogy Magyarország jövője az intézményesített európai együttműködésben rejlik, viszont szerinte a magyar kormány csak olyan uniós költségvetést tud elfogadni, amely nem bünteti a teljesítményt, a jelentősebb gazdasági növekedést felmutató országokat.

A tervezet alapján jobb helyzetbe kerülhetnek azok a tagállamok, amelyek azért fejlettebbek, mert az uniós jogot sértő gazdaságpolitikát folytatnak - mondta Gulyás.

Szerinte nem fogadható el az sem, hogy a tagállamoktól vesznek el forrásokat és a migránsoknak adják. Leginkább a brüsszeli bürokrácián lehetne spórolni. A migrációval kapcsolatban az Európai Bizottság nem nyilatkozat, azonban a kohéziós források újraosztását valóban napirendre vették. Ezzel pedig a balti és a visegrádi országok járnának a legrosszabbul - az eddigi támogatásokat 23-25 százalékkal csökkentené Brüsszel -, de azért, mert a 2008-as gazdasági válság után a keleti bővítés államainak nagy része kilábalt és jó növekedési mutatókat tud felmutatni, miközben Portugália, Spanyol-, Olasz- és Görögország nem tudott talpra állni.

A bizottság érvelése szerint ez a javaslat tükrözi a pénzügyi válság óta Európában kialakult egyenlőtlenségeket, miközben szem előtt tartja a leghátrányosabb régiók és országok támogatását is. Erről ebben a cikkben olvashat részletesebben.

A kormányinfón egy újabb nyugdíjasoknak járó kedvezményt is bejelentettek.

A fotó forrása: MTVA.