Asztalra csapott Brüsszel - két hetet kapott a magyar kormány

A magyar kormány két hetet kapott arra, hogy a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos egyik aggályra kielégítő magyarázatot adjon az Európai Bizottságnak. Ha ezt nem teszi meg, akkor az Európai Bíróság elé kerül az ügy.
Szabó Zsuzsanna, 2017. október 4. szerda, 15:06
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság kiegészítő indoklással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak a felsőoktatási törvény miatt - jelentette be az Európai Bizottság szerdán. Ez a július 14-én elküldött indoklással ellátott véleményt, illetve az április 26-án kiküldött hivatalos felszólító levelet követi.

A mostani dokumentumban a bizottság azt vitatja, hogy a magyar felsőoktatási törvény kompatibilis lenne a felsőoktatási intézmények azon jogával, hogy szabadon választhassák meg működésük helyszínét az EU-n belül.

Emellett a bizottság úgy véli, hogy a jogszabály szembe megy az akadémiai szabadsággal, az oktatáshoz való joggal és a vállalkozás szabadságával, amelyet az EU alapjogi chartája mond ki.

Az Európai Bizottság továbbá úgy látja, hogy a magyar jogszabály nem kompatibilis az EU nemzetközi kereskedelmi egyezményekben vállalt jogi kötelezettségvállalásával - például a WTO szabályai keretében a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) rendelkezéseivel.

A brüsszeli testület közleménye megjegyzi, hogy a magyar kormány erre az aggályra augusztus 14-én válaszolt. A kiegészítő indoklással ellátott véleményt most azért küldte a bizottság, hogy további magyarázatot kérjen a magyar kormánytól arra az aggályra, hogy a magyar jogszabály sérti az EU GATS keretében vállalt kötelezettségeit.

A bizottság továbbá hozzáteszi, hogy a magyar hatóságok már az idén júliusban elküldött indoklással ellátott véleményében szereplő részletes elemzésből ismerhetik a testület ezzel kapcsolatos aggályait, ezért a magyar kormány két hetet kapott arra, hogy további magyarázattal szolgáljon.

Ha Magyarország nem ad kielégítő választ a mostani indoklással ellátott véleményre, akkor a bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.10.04 17:36

A jogászok lazán belezavarják majd Brüsszelt a saját hülyeségébe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.04 17:07

"Asztalra csapott Brüsszel"

A cipőjével, mint Hruscsov?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html