Át kell nevezni az őszt: rekordokat döntött a vénasszonyok nyara

Összességében melegebb és csapadékosabb volt az idei ősz, mint a sokéves átlag. Több forró- és hőségnap volt szeptember és november vége között, mint az megszokott. Az utolsó egy hónap pedig szárazabb volt, mint azt várták - írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése alapján.
Szabó Dániel, 2017. december 2. szombat, 08:15
Fotó: MTI Fotó

Több éghajlati számítás szerint 2017 globálisan az egyik legmelegebb év volt. Ez Magyarországon sem volt másként: az évszak középhőmérséklete országos átlagban 10,67 Celsius-fok volt, ami 0,3 fokkal magasabb a sokéves, 1981-2010 közötti normálértéknél. Az ősz legmelegebb napja, az évszak első napja volt (szeptember 1.), ekkor Békéssámsonban 35,4 fokig melegedett a levegő.

Szokatlanabb, hogy még szeptember 10. körül is nyárt idéző értékeket rögzítettek: idén szeptemberben a hőségnapok mellett (amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 30 fok) még forró nap (amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 35 fok) is előfordult, a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyhez tartozó Szikáncs környékén.

Október közepén egy kiterjedt anticiklonnak köszönhetően nyugodt, száraz, sok napsütéssel és átlag feletti csúcshőmérséklettel teli időszak következett, igazi vénasszonyok nyarát idézve. Október 17-én megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet fővárosi rekordja is, miután a János-hegyi állomáson csak 15,2 fokig hűlt a levegő.

Az adatok szerint az idei őszi-téli idényben először szeptember 29-én csökkent fagypont alá a hőmérséklet: a Nógrád megyei Zabaron mínusz 0,6 fokot mért ekkor az automata. Az ősz legalacsonyabb hőmérsékletét szintén itt rögzítették november 28-án, amikor mínusz 9,8 fokot mértek.

Az ősz időjárási szélsősége volt az október végi markáns hidegfront, Nárcisz. Az Európában pusztító vihar alig néhány óra alatt átvonult az országon, a legerősebb széllökések sokfelé meghaladták a 120 kilométer/órát, Siófok állomáson 131,4 kilométer/órás szélerősséget is rögzítettek.

Az évszak összcsapadéka országos átlagban 190 milliméter körüli, ami mintegy 30 százalékkal haladja meg az 1981-2010-es őszök átlagát. Megjegyezték azt is, hogy e tekintetben jelentősen különböztek az őszi hónapok. A szeptember meglehetősen csapadékos volt: az 1981-2010 szeptemberi normálérték 175 százaléka hullott le, és ezzel a 11. legcsapadékosabb szeptember volt az idei.

Októberben a szokásosnál 27 százalékkal több esett országosan. Ráadásul - mint megjegyezték - az október havi összcsapadék pár nap alatt hullott le, legnagyobb hányadban október 22-én és 23-án. Novemberben - az előzetes adatok alapján - mintegy 20 százalékkal kevesebb csapadék hullott az ilyenkor megszokottnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK