Hétfő óta ismét közlekedik az 1-es villamos az Árpád hídon a Bécsi út és a Reitter Ferenc utca között. A vonal óbudai szakaszát átadták, de kiegészítő munkálatok továbbra is zajlanak. Ahogy a képeinken látható, a területrendezés még nem ért véget a vonal északi szakaszának egyes részein.

A BKK Sajtóosztálya az InfoRádió megkeresésére azt közölte, a Szentendrei úti felüljáró alatti területet átadta a kivitelezőnek, aki a területet előreláthatóan két héten belül helyreállítja, füvesíti.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója korábban megerősítette, hogy egyes részfeladatok még hátravannak Óbudán:

"Az óbudai Árpád hídi szakaszon a villamospálya teljes átépítése - új megállókkal, megemelt peronokkal - ütemterv szerint halad. Még tesztek, bejárások, hatósági engedélyek kellenek még ehhez. Olyan munkák, amelyek a forgalmat nem zavarják: a megállók végső építészeti befejezése, egyéb kiegészítő munkák, zöldfelületi rendezés, még ezt követően is zajlanak majd, de a villamosforgalmat meg tudjuk indítani május elején."

A megújult vonalszakaszon megszűntek a korábbi sebességkorlátozások, vagyis rövidebb a villamos menetideje Óbuda és Pest között. A Szentlélek tér és az Árpád hídi metróállomás közötti szakaszt három perc alatt teszik meg a villamosok.

Az Árpád hídon befejeződtek a munkák, így az autók újra kétszer három sávon közlekedhetnek. Június 10-től az év végéig a vonal másik nagyon rossz állapotú szakaszán, a Kacsóh Pongrác út és a Népliget között folytatódnak a munkálatok - mondta Vitézy Dávid.

"Egészen nyár végéig az 1-es villamos következő nagyon rossz állapotú helyeződnek át a munkák Zuglóba, a Kacsóh Pongrác út és a Puskás Ferenc Stadion közötti szakaszra. Itt is teljes körű pályafelújítás és az államellátási rendszer megújítása történik. Ez a nyári hónapokban fog történni."

A BKK vezérigazgatója arról is beszélt, hogy zajlik az 1-es villamos átvezetésének előkészítése Dél-Budára is.

"Itt pályaépítési munkák még nem zajlanak, ezek körülbelül másfél hónap múlva fognak kezdődni, tehát az első villamospályák akkor jelennek meg a XI. kerületben az 1-es villamos új vonalán. Jelenleg azok az előkészítő munkák folynak, amelyek a villamospálya megépítéséhez szükségesek: részben tereprendezési, részben közműkiváltási, -áthelyezési munkák zajlanak, ezek forgalomkorlátozásokkal is járnak a Hengermalom és a Szerémi út térségében a XI. kerületben."

Az 1-es villamos vonalán 2013. szeptember 28-án kezdődött el a komplex felújítás, amely várhatóan 2015-ben ér véget.