Nagyszabású tüntetést tartanak a pedagógusok szombaton, a szakszervezetek által meghirdetett eseményen várhatóan több ezren vesznek részt. A Tüntetés a közoktatásért elnevezésű demonstráción az alábbiakat követelik:

  • Értékálló bért az oktatásban dolgozóknak!
  • Maradjanak közalkalmazotti státusban a szakképzésben dolgozók!
  • Csökkentsék a diákok és a pedagógusok munkaterheit!
  • Rendezzék a túlmunka kérdését!
  • Vonják vissza a hatévesek kötelező beiskolázását!

Az MTI kora délután arról tudósított, hogy a tanári érdekképviselet átadta a PSZ követeléseit tartalmazó petíciót az illetékes tárcáknak. A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át.

Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke az átadás előtt közölte: a követeléseiket a szombat délután, a Kossuth térre szervezett tüntetésen is ismertetik.

Ezért vannak felháborodva a tanárok

A PSZ a tüntetés előtt nyilvánosságra hozta a pedagógusok munkaterheltségéről szóló kutatástát, mely szerint a tanárok a törvényes heti 40 óránál jóval többet dolgoznak a gyakorlatban, és amelynek komoly mentális és fizikai következményei vannak - írja a Klubrádió.hu.

A kutatás továbbá rámutat, hogy a magyar pedagógusok bére nemzetközi összehasonlításban megalázóan alacsony, munkaterheik ugyanakkor az Európai Unióban az egyik legmagasabbak. Éves szinten 45 órát helyettesítenek ingyen, emellett hetente 5 órát úgy dolgoznak, hogy azt nem tudják elszámolni.

Az országban átlagosan 70 pedagógus végzi el 100 munkáját. Eközben az elkövetkező 15 évben várhatóan 60-70 ezer pedagógus érheti el a nyugdíjkorhatárt. Továbbá évente már jó ideje maximum csak 2500-3000 pedagógus tesz minősítő vizsgát, ami azt is jelenti, hogy ez a mennyiség képtelen betölteni az egyre nagyobb hiányt, ami várható az elkövetkező években. Így szükségszerű lenne egy sürgős reform, különben a mostaninál is nagyobb válság jöhet.

A PSZ kutatása arra is felhívja a figyelmet, hogy a pedagógusok már hatodik éve nem kapnak béremelést. A diplomás béreknél 38 százalékkal alacsonyabb a fizetésük. A pályakezdők bérét pedig ki kell egészítenie a kormánynak, hogy az meg tudja haladni a kötelező bérminimumot - hangsúlyozza a szakszervezet.

A PSZ kijelentette: ha januárig nem teljesülnek követeléseik, akkor országos sztrájkot hirdetnek.

Az Emmi szerint meg vannak becsülve a pedagógusok

A tüntetés előtt pár órával az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki, melyben azt közölték, hogy a kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket.

Az Emmi közleményében kiemelte, hogy a pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult. A tárca szerint a pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett, amelynek hatására jövőre már legalább 390 milliárddal többet költ a kormány a pedagógusbérekre, mint 2010-ben.

A béremelés jövőre is folytatódik: mintegy 17 ezer kolléga bére a minősítésnek köszönhetően emelkedik, a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére pedig júliustól átlagosan 30 százalékkal nő, és már tárgyalja a kormány az iskolaigazgatók béremelésének előterjesztését is.

Az Emmi továbbá közölte: a minisztérium eddig is nyitottan állt a már hónapok óta zajló tárgyalásokhoz, és ezután is nyitott, kész megvizsgálni a további bérigényeket.

Ez felháborító

A szaktárca szerint egyébként a pedagógusok nem a kormány ellen, hanem a még magasabb bérekért tüntetnek, ezért felháborító, hogy "a szombati rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat. Teszik ezt úgy, hogy amikor Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányoztak, akkor több ezer pedagógust tettek utcára, elvettek tőlük egy havi bért, és az elmúlt években sem szavazták meg a pedagógus-béremeléshez szükséges pénzügyi forrásokat" - idézte fel a minisztérium az MTI szerint.

Nettó 175 ezer 8 évi munkatapasztalattal

A 444.hu-nak egy fővárosi gimnáziumi pedagógus beküldte a kinevezéséről szóló dokumentumot, amin az látszik, hogy a béremelést követően nagyjából nettó 175 ezer forintra jön ki a havi bére úgy, hogy 8 évi tanári munkatapasztalattal rendelkezik. A dokumentumot itt találja.