Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az erről szóló törvényjavaslatot péntek este nyújtotta be az Országgyűlésnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elmúlt évben történt állami átvétel után megállapították, hogy a gazdasági társaság mint működtetési forma a nagyobb egészségügyi intézmények esetében nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A betegellátás általános minősége, a hatékonyság, illetve a költségtakarékosság nem javult lényegesen - tették hozzá.

Egyes ilyen intézmények működését jelenleg nagymértékben nehezíti a korábbi önkormányzati fenntartás időszakában felvett hitelek törlesztése - emlték ki. Ezen intézmények dolgozói pedig többször kimaradtak a közalkalmazott kollégáikat érintő eseti többletjuttatásokból - tették hozzá.

Az államtitkárság közleménye szerint az átalakulás mintegy 18 ezer dolgozót érint, ők - ha továbbra is az adott betegellátó intézményben kívánják folytatni munkájukat - közalkalmazotti státusba kerülnek. Mint kiemelték, a fenntartó minden munkavállalót átvesz az átalakuló intézményekbe, a benyújtott törvényjavaslat szerint az alapilletményük, az illetménykiegészítésük és a rendszeres illetménypótlékaik együttes összege nem lehet alacsonyabb a korábbi társaságnál idén január 1-jén érvényes, jogszabály, kollektív szerződés és munkaszerződés alapján járó alapbér és rendszeres bérpótlékok együttes összegénél.

A működési forma változása nem érinti az intézmények vezetését, szakmai tevékenységét, területi ellátási kötelezettségét és finanszírozási szerződéseiket - tették hozzá.

Az államtitkárság közleménye szerint a kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a járóbeteg-szakellátás kapacitásainak egynegyedét adó, önállóan működő rendelőintézetek esetében a feladatellátást nem veszi át az állam, hanem az önkormányzatoknál marad.

Az erről szóló törvénytervezet kimondja, hogy ezen rendelők esetében az önkormányzatok által - február közepéig - tett nyilatkozatokat nem veszik figyelembe. A törvénytervezet szabályozza azt a folyamatot is, amelynek révén a továbbiakban az önálló járóbeteg-szakrendelést fenntartó önkormányzat egyedi döntésével e feladatát a hozzá tartozó vagyonnal együtt az államnak átadhatja - olvasható az államtitkárság közleményében.