Az online magyar zenepiacon az értékesítés formájával és az árazással is probléma van - nyilatkozta a Világgazdaságnak Horváth Szabolcs, a Songo.hu zeneáruház vezetője.

A piac szereplői számára intő jel az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező szereplő, az Origo Zrt. zeneáruházának, a track.hu-nak a beszüntetése is. Az már évek óta látható, hogy a hagyományos hanghordozókra szakosodott kiadók rövidesen lehúzhatják a rolót, ha nem találnak a megoldást a CD-k iránti keresletcsökkenés ellensúlyozására - írja a lap.

A Songo.hu szerint átmeneti megoldást az előfizetéses modell jelenthet, melynek értelmében egy összeg befizetésével korlátlanul tölthetők le zenék meghatározott ideig. A megoldást külföldön már alkalmazzák, szeptembertől a Songo.hu-nál is bárki előfizethet korlátlan zeneletöltésre.

Az előfizetéses konstrukció bevezetésének feltételeit a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda (Artisjus) a piaci szereplőkkel és a többi jogosulttal folytatott tárgyalásokon teremtette meg – mondta a lapnak Szinger András, az Artisjus főigazgatója. Az online kereskedelem bevezetése óta eltelt öt évben nyilvánvalóvá vált, hogy a fájlcsere olyan konkurenciát jelent, amelyet a hagyományos modellekkel már nem lehet leküzdeni.

Ezért szorgalmazta az Artisjus is a havidíjas szolgáltatások elindítását, ez az elképzelés a piaci igényekkel párhuzamosan érlelődött, és így vezetett ez év januárjában a megegyezéshez.

Szinger András azonban ennél radikálisabb módon csökkentené az illegális letöltések okozta veszteségeket: szerinte a kalózoldalak elleni jogi fellépések helyett elképzelhető lenne, hogy a jogdíjakat közvetlenül az internet-előfizetésekbe építsék bele.