Átalakulhat a nyugdíjrendszer - megszüntetik a Nők 40-et?

A választások közeledtével minden párt számára létkérdés, mennyire találja vonzónak a programját a több mint kétmillió nyugdíjas szavazópolgár. Farkas András, a NyugdijGuru alapítója szerint azonban a választások után módosíthatják a nyugdíjrendszert - például az OECD útmutatásai alapján - írja a Világgazdaság.
K. Kiss Gergely, 2017. július 13. csütörtök, 16:02
Fotó: Napi.hu

Az egyik párt most tűzte zászlajára a rugalmas nyugdíjba vonulás, az előrehozott nyugdíjtípusok lehetőségének visszahozását, azt viszont nem említette, hogy ez a változtatás csak a nők kedvezményes nyugdíjának egyidejű megszüntetése vagy lényegi szigorítása mellett képzelhető el - írja véleménycikkében a szakember.

Nők tízezreinek a gyomra szorulhatott össze már arra a korábbi hírre is, amelyet az OECD 2017. március 17-én publikált jelentése nyomán kapott föl a magyar sajtó. A legfejlettebb országokat tömörítő szervezet kiadta a 2017-es évre szóló jelentésének magyar fejezetében szerepel egy bekezdés az idősebbek munkaerőpiacon tartásának ösztönzéséről. Itt olvasható a következő mondat: "Szüntessék meg a nők korai nyugdíjba vonulásának megmaradt lehetőségét."

Erős ellenérvek

Vajon mi indokolja, hogy egyre többször bukkan fel javaslatként a nők kedvezményes nyugdíjának megszüntetése, vagy legalábbis a feltételek jelentős szigorítása? - teszi fel a kérdést Farkas. A támogatói szerint mindenekelőtt az, hogy a nők kedvezményes nyugdíja méltánytalanul kedvezőbb helyzetbe hozza a jogosultakat, mint a nem jogosult nőket és a férfiakat, mert bármiféle levonás (malus) nélkül teljes nyugdíjat kapnak a jogosultak, pedig még nem töltötték be a nyugdíjkorhatárukat.

Minden hasonló rendszerben a korhatár előtti nyugdíjazás lehetőségét csak súlyos levonással terhelten lehet igénybe venni, vagyis minél korábban akar valaki nyugdíjba menni, annál nagyobb a százalékos levonás mértéke a nyugdíj összegéből. A nők kedvezményes nyugdíját viszont nem terheli semmiféle malus. A megszüntetés támogatóinak másik fő érve az, hogy már ma is a teljes nyugdíjkassza 7 százalékát a kedvezményes nyugdíjakra kell fordítani (idén több mint 220 milliárd forintot), ami egyre növekvő léket üt a nyugdíjkassza lélekvesztőjén, amelyet emiatt is egyre nehezebb a felszínen tartani.

Mi lesz így a nők kedvezményes nyugdíjával?

A jövő évi választásokig nyilván semmi lényeges nem történik Farkas András szerint. A nők kedvezményes nyugdíjának beáldozása a rugalmas nyugdíjba menetel oltárán túl nagy politikai árnak látszik, amelyet feltehetően még az ezzel kampányoló párt sem merne bevállalni.

Ám a 2018 után ilyen nyugdíjat igénylők számára megszigorodhatnak a jogosultsági feltételek, például nem 40, hanem mondjuk 42 év jogosultsági időt kellene szerezniük az igényléshez.Ráadásul minden érv emellett szólna, hiszen a nyugdíjkorhatár fokozatos emelkedésével a kedvezményes nyugdíjhoz szükséges 40 évi jogosultsági idő megszerzése egyre több nő számára válik elérhetővé a korhatára betöltése előtt. Szigorítás lehetne az is, ha a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét ugyan nem terjesztenék ki más társadalmi csoportokra, de a nők kedvezményes nyugdíját malusszal terhelnék meg. A kedvezményes női nyugdíj rendszere így fenntartható maradhatna.

(A korengedményes nyugdíj "feltámasztásának" tervéről itt írtunk.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.07.13 21:24

@lenolajkence: Nem kellene itt semmilyen megkülönböztetést tenni férfiak és nők között, egyszerűen jutalmazni kellene azokat, akik sok éven át dolgoztak, tehát - a pénzügyi helyzettől függően és háttérszámítások kiértékelése után eldöntve - mehessen mindenki nyugdíjba, aki például 42 vagy 43 évet ledolgozott. Egy ilyen intézkedést nyilván nemigen lehetne kifogásolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lenolajkence, 2017.07.13 19:43

A női 40-essel a legfőbb baj az, hogy alkotmánysértő. Ugyanis ezt azzal vezették be, hogy a nők a családban betöltött szerepét kívánják elismerni ezzel. Igen ám, de mi van azokkal a nőkkel akiknek sem gyereke, sem szülei nincsenek, és mégis elmehet, míg azok az apák (több, mint 22 ezren vannak), akik egyedül nevelik fel gyermekeiket - mert pl. meghalt a feleség a szülés közben, vagy utána - , ők nem mehetnek el, pedig a családot ők tartják fennt. Mi ez, h a nem alkotmánysértő.
A másik az, hogy nem a nőket kellene már pozitív diszkriminációval illetne e téren, hiszen tovább élnek, tehát ezt úgy lehetne korrigálni, ha éppen a férfiakat érné pozitív diszkrimináció.
Szerintem nem azért kellene megkülönböztetni valakit, mert nő vagy férfi, hanem azért, hogy mit dolgozott (pl. bánya, stb).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.13 19:16

Helyes. Visszapaterolni a nyuggereket dolgozni, ne csak kormányt választani tolongjanak, tülekedjenek, tolakodjanak a dolgozó társadalomnak, az ingyenélők!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html