A hazai gyakorlatban újszerű TEtt programot az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-dunántúli régióban, kilenc megyében vezették be. Célja a bűnmegelőzés, valamint a bűnüldözésben résztvevő intézmények együttműködésének erősítése. Emellett idén februárban éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonalat és önkéntes hálózatot vezettek be.

A program a bűnmegelőzést elsősorban a veszélyeztetett célcsoporttal foglalkozó szakemberek - például tanárok, védőnők, háziorvosok - képzésével és a bűnüldözésben résztvevő intézmények együttműködésének javításával kívánja segíteni. A program során jelentős figyelmet fordítanak a fiatalok bűnelkövetővé, illetve visszaesővé válásának megelőzésére. Példaként a miskolci közösségi foglalkoztatót említette a szaktárca képviselője.


A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei és a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjai, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata által közösen irányított részprogram keretében szeretnék javítani az elítéltek szabadulás utáni munkába állásának esélyeit. "A program lehetőséget nyújt az elítéltek és családtagjaik számára, hogy felkészüljenek a szabadulás utáni életre. Így akiben valóban megvan a szándék arra, hogy változtasson sorsán, meg is kapja erre a lehetőséget" - emelte ki Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának stratégiai és koordinációs helyettese.