Az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz: ennek értelmében a fővárosi közgyűlésnek a tagjai a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők lesznek - jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Vagyis megszűnne a közvetlen listás szavazás, kegalább is a fővárosi közgyűlés esetében.

Tájékoztatásuk szerint kompenzációs listára polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani. Rogán Antal szerint az új rendszerrel olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a fővárosi közgyűlés az őszi önkormányzati választás után.

Enyhítene az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon a Fidesz, így a jövőben például kórház- és iskolaigazgatók is tagjai lehetnek majd a helyhatóságoknak. Változhat az ajánlás rendszere is, a főpolgármester-jelöltséghez például ötezer ajánlásra lenne szükség - jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.