Átírják a költségvetést - választási osztogatásba kezd a kormány

Mintegy 60 milliárd forinttal növeli a 2014-es költségvetési hiányt a kormány csütörtökön benyújtott költségvetési módosító csomagja. Az intézkedések többségére ráhúzható a választási osztogatás: többletpénzt kap BKV, de jut pénz a csepeli hidak felújításra is.
Napi.hu, 2013. november 21. csütörtök, 15:03
Fotó: Napi.hu

A kormány mai javaslata alapján 14 milliárd forintot a kap a főváros a BKV-BKK páros működésének jövő évi támogatására - az erről szóló költségvetési módosító indítványt ma nyújtotta be a parlamentnek a kormány a Költségvetési Bizottságon keresztül. Az indoklás szerint ez a pénz a fedezete a kormány és a főváros korábbi megállapodásának, ám a 2014-es költségvetésbe ezt nem tervezték be. A támogatáshoz szükséges 14 milliárdot az áfa-bevételek "emelésével" teremtik meg, vagyis ennyivel nagyobb számot írnak majd be a törvénybe. A fővárosi önkormányzat a rezsicsökkentés jegyében épp a napokban döntött a bérletek árának mintegy 10 százalékos csökkentésről.

A kormány másik fajsúlyos módosító javaslata szerint 60 milliárd forintos önkormányzati konszolidációt javasol, az eredeti 4 milliárd forinttal szemben, így a konszolidációs kiadások 64 milliárd forintra nőnek. Lázár János november negyedikén jelentette be, hogy a kormány döntése szerint az állam átvállalja jövő februárig az önkormányzati rendszer még megmardt konszolidálatlan adósságát. Akkor Lázár János 420 milliárd forintos konszolidációs kiadásról beszélt - a most benyújtott módosító javaslatban ennek bő tizedét biztosítja a kormány. Az államadósság ezzel az összeggel nem nő, ám a konszolidációs kiadásokkal a jövő évi hiány nő - egyelőre 60 milliárd forinttal emelkedik.

Egy másik indítvány szerint 7 milliárd forinttal 113 milliárd forintra csökkentik a költségvetés általános tartalékát. A "rendkívüli kormányzati intézkedések" kerete azonban így is meghaladja az idei százmilliárd forintot. Ez az a keret, amit a kormány szabad belátása szerint használhat fel az év folyamán az elvileg előre nem várt kiadásokra. A hétmilliárd forintot több apró tételre fordítják: többek között ebből a pénzből újítják fel a Csepeli-hidakat 500 millió forintból mondvacsinált indoklással. A csepeli hidak erős lobbierejét talán jobban megmagyarázza, hogy Csepel polgármestere és egyik országgyűlési képviselője Német Szilárd rezsicsökkentési biztos.

A hétmilliárdos tartalékkeret terhére 500 milliós többlettámogatás kap az ügyészség a zsebszerződésekkel kapcsolatos nyomozásokra, annak ellenére, hogy az ügyészségnek minden bűncselekményt kezelnie kell függetlenül attól, hogy kap- e erre külön pénzt vagy sem. A kirendelt ügyvédek óradíját a jelenlegi 3000 forintról 4000 forintra emelik januártól. A 33 százalékos díjemelés azért is figyelemreméltó, mert az ország egyes vidékein a válság kitörése óta az ügyvédek körében is keresett tevékenység lett a a korábban lenézett kirendelés. A 33 százalékos kvázi béremelés 539 millió forinttal növeli a jövő évi költségvetési kiadásokat a bíróságoknál.

A kormány javaslata alapján 1,2 milliárd forint kapnak a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria meg nem nevezett "nagykiállításokra", amelyekkel Budapest fölkerülhet az "európai múzeumi térképre". Egy másik javaslat szerint 250 millió forinttal emelnék az agrártárca tanyafejlesztési programját, így erre a célra 1,6 milliárdot költhetnek. Mint ismert, az idei tanyafejlesztési pályázatokon a legnagyobb nyertes a Rogán Antal fideszes frakcióvezető által vezetett V. kerületi önkormányzat volt.

Egymilliárd forinttal 1,5 milliárdra emelik a Határtalanul program támogatását, amely a határon túli oktatási célokra költhet, további 953 milliót kap a Kőrösi-Csoma program, 365 millióval nő a nemzetpolitikai büdzsé, 4,5 milliárdra. A sport sem jár rosszul, 1,5 milliárddal több jut meg nem nevezett sportfejlesztési támogatására, így erre a célra 12,5 milliárdot költenek az adófizetők.

Valakinek nagyon kellhet egy 22,5 millió forintos állami támogatás, ugyanis pont ekkora összeggel hoznák létre a "Magyar-Indiai KKV Alapot". Az egymilliárd fős indiai piac meghódításra pont elegendő lehet a 22,5 milliós támogatás - egyetlen cég számára. Orbán Viktor miniszterelnök alig három hete járt Indiában - úgy látszik az út üzletileg sem volt eredménytelen, nem hiába kísérte el a miniszterelnököt közel százfős üzleti delegáció. A miniszterelnök tegnap avatta fel (képünkön) a tokiói kulturális képviseletet, ennek költségvetését viszont elfelejtették megteremteni, így most gyorsan kap a külügy 18,1 millió forintot a tokiói képviselet finanszírozásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2013.11.22 08:14

@ptiszai: Majd ha nyernek visszaveszik, mindig ez történik 23 év óta.

Igazad van, ennek egyszer és mindenkorra véget kellené vetni.
Ez lenne a közérdek amire a képviselők felesküsznek. De azt is tudjuk, hogy van magánérdek,ez meg nem esik egy egyenesbe a közérdekkel.
Így jártunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ftlonger, 2013.11.22 08:11

@bogyu: viccország már csak ilyen....parancsra még a dollárhitel 6%-os kamata is kevesebb,mint az IMF 4%-os hitele....ez van----a ft -ban eladósodás is olcsóbb lenne perpillanat vagy 20%-kal...de szakértőék pont egy várható dollár erősödésnél adnak ki dollár kötvényt....van ám szakértelem.

naponta kapunk itt röhögőgörcsöt a tények és azok kommentálása miatt----persze AMÍG A KOLOMP SZÓL... birkák is követik!

egy biztos, jobbak,mint az itteni viccújságok......kurucziából egyedül a régi-jó LUDAS MATYI hiányzik, a skandinávok humora eléggé sajátságos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2013.11.22 07:48

@lomb: Te, ez már hanyadik osztogatás a kormányodtól?
Majd ha nyernek visszaveszik, mindig ez történik 23 év óta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2013.11.21 23:28

@lomb: Majd ha vissza kell fizetni akkor nem kapsz röhögőgörcsöt. Sőt lehet a lovad sem. A tények makacs dolgok és bizony ez csupán értelmetlen pénzszórás. Akkor is az lenne ha újabb focipálya épülne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.11.21 17:56

A jövő évi költségvetés módosítások nélküli tervezete kereken ezer milliárd forint hiánnyal számol. Így 2014 végére az államadósság a 2010. december végi 20.041 milliárdról 23.559 milliárdra növekszik.
Azaz 3.518 milliárddal növeli meg az Orbán kormány a tartozásunkat a pénzintézetek és a befektetők felé.
Ehhez persze hozzá kell adni az a 2.700 milliárdos tartozást is, amellyel az állam a majdani nyugdíjasoknak tartozik, mivel Orbán államosította és elherdálta a magánnyugdíj pénztári vagyonnak ezt a részét.
Összesen tehát Orbán 6.218 milliárd forinttal növeli meg Magyarország adósságát 4 év alatt. Így néz ki nálunk egy "sikeresen" megvívott harc. És kormányzati ciklusának jószerével ez az egyetlen "sikere".
Persze, hogy szóvá teszi a Napi, ha ezen a borzalmas mérlegen még tovább rontanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html