Ennyiből él az átlag magyar - brutális számokat közölt a KSH

Decemberben a bruttó átlagkereset 360 000 forint volt, 10,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2018. január–decemberben a bruttó átlagkereset 329 900 forint, a nettó átlagkereset 219 400 forint volt, mindkettő egyaránt 11,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Dzindzisz Sztefan, 2019. február 21. csütörtök, 09:00
Fotó: Shutterstock

2018. decemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 360 000 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 371 700 forint volt.
 • Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 239 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 247 900 forintra becsülhető.
 • A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. (Itt vannak a januári adatok.)

2018. január-december:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 329 900 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 341 600 forint volt.
 • A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (608 200 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (212 000 forint).
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 306 500 forint volt.
 • Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 219 400 forint volt. 2018-ban a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 228 000 forintra becsülhető.
 • A költségvetési és a nonprofit szféra egyes szervezeteinél dolgozók közül mintegy 79 ezer fő - az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8100, illetve 7300 forint/fő.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 11,3, a rendszeres bruttó kereset ennél kisebb mértékben, 11,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
 • A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,8 százalékos növekedése mellett a reálkereset 8,3 százalékkal emelkedett.
 • A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 346 700 forint volt, 11,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,8 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

magiandras, 2019.02.24 00:59

Ebbe az átlagba még beletartozik az 54 ezer forintos közmunkáért kapott pénz is, és a 22500 forintos segély, vagy minimál nyugdíj is. Sokan meg ebből kénytelenek "TÉLEN" is "megélni" Képzeljünk el egy 1 métert hosszú csontú csirkecombot. Ültessünk le mellé embereket és kinek mi jut a tányérjára... Így átlagolva. Ez a mai magyar valóság. Persze azt se felejtsük el, hogy a boltban ezekre a minimál pénzekre is minden után még ki kell fizetni a 27%-os áfát is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.02.23 15:58

@lomb: A Bosch-nál a szalag mellett bizony 160.000 a nettó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2019.02.23 09:59

Annyit tennék hozzá, hogy a havi átlagjövedelmet csúnyán torzítja az, hogy a több, mint ezer fő milliárdos vagy sokmilliárdos a saját cégeiben nagy számban vezérigazgató is, és a rokonait, barátait is nagy pénzért foglalkoztatja. A valós, munkából származó bevételeket jobban tükrözi a medián bér (ami, a nevéből is láthatóan középen áll, tehát ugyanannyian keresnek ettől többet, mint kevesebbet): ez alig 161 ezer forint. Tehát, a magyar munkavállalók fele - hivatalosan - 161 ezer forintnál kevesebbet keres havonta.
Ugye, ez így már inkább balkáni, mint osztrák szint?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.02.21 19:39

@Warlock: Remélem azért jövőre is lesz munkánk :-)))
De valóban igaz amit írsz! Felvettünk január 15-én egy gépész, hegesztő srácot! (Sikerült ez is hihetetlen.) Mi jött a NAV-tól? Tartós munkanélküli volt mert 275 nappal korábban nem vagy max 92 napra volt bejelentve. Na basszus... Kérdeztem tőle, hogy Lacikám, hogyan is dolgoztál Te eddig? Válasz: hát ő úgy tudja, hogy 4 órában volt bejelentve a többit zsebbe kapta. Közöltem vele, hogy nem mivel 2 évig adókedvezményünk van rá (megmutattam a NAV határozatot). Szóval hiába életveszélyes még mindig megy a full fekete foglakoztatás az építőiparban. De lehet, hogy tényleg jön jövőre kutyára a teherautó! Azon vagyok, hogy minket azért kikerüljön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.02.21 19:31

@Der_Zahnarzt:

Bizony úgy van... okoskodik a vén lombtetű...

@werinter: "Ahhoz, hogy 4-essel kezdődjön a fizuja, még ha az csak bruttó is, legalább havi 350-400 órát kellene dolgoznia az embernek, ami pedig lehetetlen."

Kár felidegesítened magad. A vén féleszű bérkommentelő lomb a tökkelütött kormánya által mesterségesen felfújt építőipari helyzetet hozta fel példának (csak jó csicskához híven, ezt elfelejtette mondani a vén t*tű...), ahol az égbe fújt léggömb miatt olyan árakon és olyan haszonkulccsal dolgoznak, hogy a szürkén vagy feketén foglalkoztatott (értsd: fizetését részben vagy egészben zsebbe kapó) szakmunkás kb. nettó 400 ezer, a segédmunkás kb. nettó 300 ezer Ft-ot visz haza. Adóelkerülve, zsebbe, egy mesterségesen felfújt iparágban, ahol most szarrá keresi magát mindenki, semmi sem szent, és bárkit hajlandóak megfizetni, csak végezze el a cégvezetők számára koszos munkát.

Mint nem építőipari cégvezető, és mint világban tájékozott ember, mint a gazdasági folyamatokat figyelő ember szeretnélek megvigasztalni: nemsokára jön a kutyára teherautó (már úton van), valamint szeretnélek meggyőzni: ha gyárban dolgozol, maradj ott! Lehet hogy rosszabb az órabéred, mint az építőiparosoknak, de neked jövőre is lesz munkád öregem... nekik nem biztos... sőt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html