Átláthatóbb lesz az adózás

Az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy márciusban uniós jogi szabályozásra tesz javaslatot az adózás terén biztosítandó átláthatóság ügyében.
MTI-Eco, 2015. február 18. szerda, 13:04
Fotó: Reuters

Az elgondolás az adókikerülés elleni küzdelem jegyében született. A biztosi testület a nap folyamán úgynevezett orientációs vitában tekintette át azokat a főbb intézkedéseket, amelyek a korábbinál igazságosabb és átláthatóbb uniós adózási megközelítés szolgálatába állíthatók.

Jean-Claude Juncker, az EU javaslattevő-végrehajtó intézményének elnöke szerint az adócsalás és az adókikerülés elleni küzdelem az általa vezetett testület egyik legfontosabb politikai prioritása.

A biztosok egyöntetű véleménye szerint az elsődleges célkitűzés az, hogy minden vállalkozás ott fizessen adót, ahol nyereségtermelő gazdasági tevékenységét folytatja, és senki ne bújhasson ki kötelezettségei alól. Határozottan egyetértettek abban, hogy az adózási átláthatóságot mindenekelőtt a társasági adózás területén lenne szükséges fokozni.

Pierre Moscovicitől, a gazdasági és pénzügyekért, valamint adó- és vámügyért felelős EU-biztosa szerint "a visszaélésszerű adózásnak és a káros adóintézkedéseknek kedveznek a minél homályosabb feltételek: e praktikáknak természetes ellensége az átláthatóság és az együttműködés. Ideje, hogy olyan új korszakba lépjünk, amelyben az adóhatóságok megnyílnak egymás felé, és a kormányok szolidárisak egymással a mindenkire kiterjedő igazságos adózás biztosítása érdekében."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.02.18 17:20

Inkább abban jeleskedjenek, hogy drasztikusan csökkentsék az adókat, és a pazarlást. Nem lenne itt semmilyen gond, ha nem adóztatnák agyon a társaságokat, és nem qurnák el kollektíve a pénzt hülyeségekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html