Átláthatóbb uniós cégnyilvántartáson dolgozik a Fővárosi Bíróság

A jobb átláthatóság érdekében szeretnék elérni, hogy minden uniós cég adataihoz könnyebben lehessen hozzáférni.
NAPI, 2010. július 2. péntek, 11:55
Fotó:

A hivatalos cégregiszterek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a megbízható céginformációk nyilvántartásában és kezelésében. Európában az üzleti élet intenzitásának növekedésével, valamint a korábbi akadályok megszűnésével egyre nagyobb igény mutatkozott a cégnyilvántartásért felelős hatóságok közötti nemzetközi együttműködésre. A Fővárosi Bíróság 2010. június 13-15-e között rendezte meg az Európai Cégregiszterek Fórumának éves konferenciáját Budapesten, melynek egyik fő témájává a cégregiszterek jövőbeni együttműködésének fejlesztését tette.
Ahhoz, hogy az átláthatóság és a jogbiztonság az Európai Unió valamennyi piacán biztosítható legyen, elengedhetetlen a cégnyilvántartások határon átnyúló együttműködése. Ehhez azonban nem elegendő az önkéntesség, ennél hatékonyabb formára van szükség aminek a keretében gondoskodni kell a cégnyilvántartásokban tárolt információk átláthatóságról, jogbiztonságáról, megbízhatóságáról, valamint arról, hogy valamennyi tagállamból hozzáférhető legyen. Ez utóbbi érdekében a cégnyilvántartások olyan hálózatára van szükség, amelyben minden tagállam részt vesz. A tagállamoknak azonban meg kell adni a lehetőséget arra, hogy maguk döntsenek a hálózat felállításának módjáról és az együttműködés feltételeiről - közölte a Napi Gazdasággal, a Fővárosi Bíróság az elmúlt napokban tartott konferenciájánka a tapasztalatai alapján.
A budapesti konferenciát záró és összegző vezetőségi ülésen megállapodás született arról, hogy munkacsoportot hoznak létre, amely kidolgozza a cégregiszterek közötti közvetlen kommunikáció lehetőségét, s ez a technikai és a jogi megoldásokat is felöleli. Ez azt jelentené, hogy a különböző országok nyilvántartásaiba egy ponton lehessen bejutni, ahol közhiteles s naprakész információt kaphatunk a cégekről. Olyan információkat, amelyeknek joghatása van, vagyis jogi következményei lehetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK