Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése - tudtuk meg az Agrárminisztériumtól.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott az élelmiszergazdasági válságkezelő programból több ágazat részesül. A támogatási kérelmeket júliusban és augusztusban a Magyar Államkincstár (MÁK) által kialakított elektronikus kérelembenyújtó felületen lehetett benyújtani. A tizenkét meghirdetett intézkedésre több mint 35 ezer kérelem érkezett, amelyekről a MÁK-nak legkésőbb 2020. december 31-éig kell döntést hoznia.

A kertészeti tevékenységet végző vállalkozások és a tejhasznú tehéntartók által június 29. és július 12. között benyújtott, továbbá a méhészek által július 13. és július 27. között benyújtott átmeneti támogatási kérelmek esetében a MÁK a szükséges ellenőrzések elvégzését követően 2020. szeptember 10-én megkezdte a támogatások kifizetését.

Ezekre a forrást az Agrárminisztérium soron kívül biztosította, így szeptember 10-11-én összesen 3,12 milliárd forintot utaltak ki első körben, amelyből kertészeti tevékenységet végző 436 ügyfél 688,1 millió forint, 9761 méhész gazdálkodó 865,4 millió forint, valamint 2622 tejhasznú-tehéntartó 1 563,4 millió forint támogatásban részesült. Az első kifizetéseket követően a MÁK folyamatos ütemben végzi a további kérelmek feldolgozását - írta az agrártárca.