Átmeneti megingást okozhat a pénzpiacokon Ciprus

Érzékenyen reagáltak a piacok a ciprusi hírekre, azonban pánikról egyelőre nincsen szó. Az elemzők többsége ugyan az emelkedés folytatását várja, de azért pár napig nem árt az óvatosság.
Deák Bálint, 2013. március 19. kedd, 09:39
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az első piaci reakciók negatívak voltak az új ciprusi mentő csomaggal kapcsolatos hírekre, az euró 1,29 alatt is megfordult a dollárral szemben, az ázsiai tőzsdék 2 százalék körüli esést szenvedtek el, míg a vezető európai indexek 1−1,5 százalékos mínuszban voltak egész nap. Nem egyértelmű azonban, hogy tartós pánikról van-e szó − vélik a KBC Equitas elemzői. A pánik enyhülését azonban az is segítette, hogy hétfőn banki szünnap volt Cipruson, így az ügyfelek legközelebb ma reagálhatnak a bankok pénteki zárása után bejelentett intézkedésre. Az elemzés szerint a ciprusi lépést úgy is értelmezhetjük, hogy az EU bármire kész, hogy elkerülje akár a legkisebb szereplő rendezetlen kihullását is az euróövezetből, ráadásul alaposan megregulázza a pénzmosással és adóparadicsomi státusával kilógó tagállamát is. Az előttünk álló napokban hosszú távú következtetéseket is levonhatunk a piacokról. Ha hasonlóan átmeneti lesz a megingás, mint az eredménytelen olasz választások után, akkor az megerősíti az európai kilábalást és a piacok lassú talpra állása folytatódhat, és a KBC elemzői ezt a forgatókönyvet tartják valószínűbbnek.

Lehet viszont ez a hír olyan váratlan katalizátor is, mint az USA váratlan leminősítése 2011 augusztusában, ami 20-30 százalékos zuhanást okozott a világ vezető tőzsdéin. Ez a forgatókönyv ugyan kevésbé valószínű, de érdemes kivárni az elkövetkező napokat, amíg elül kicsit a pánik a piacokon.

Egyelőre nem okozott komolyabb gondot a világ tőzsdéin a ciprusi bankmentés, a mostanihoz hasonló esések a világ pénzpiacain inkább csak kisebb korrekciót jelentenek a hegymenetben − véli Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Ugyanakkor az is igaz, hogy a most napvilágra került megoldási javaslatok után még inkább elgondolkodhatnak majd a befektetők, hogy hová teszik a pénzüket, hiszen a kötvénypiac után megdőlhet még egy biztonságosnak tartott hely, a bankbetéteké is. Ennek pedig lehet hosszabb távon is hatása. ennek ellenére az európai és az amerikai tőzsdéken újabb csúcsok lesznek az elkövetkező időszakban az elemző szerint, maximum a hétfőihez hasonló kisebb visszaesésekkel. Az is egyértelmű ilyen esetekben, hogy a bankszektor lett a hétfői nap egyik legnagyobb vesztese.

A magyar piac viszont teljesen más, hiszen itt az elmúlt három-négy hónapban már elszakadt a piac a nemzetközitől. A magyar részvényeknél azonban nemcsak arról van szó, hogy alulteljesítenek, hanem inkább arról, hogy sokan elfordultak a magyar eszközöktől és nem is akarnak itt befektetni. Márpedig mindez addig fennmaradhat, amíg nem látnak a befektetők világos képet a jegybank jövőbeli elképzeléseiről. Mindez igaz a részvénypiac, a forint és az állampapírok esetében is, hiszen például az állampapíroknál amit megnyertek a hozamokon, azt elviszi a forint gyengülése. A forint esetében is maradhat a sarokba állított szerep és a részvénypiacnak sem tesz jót a sok bizonytalanság.

Pálffy Gergely, a Buda-Cash elemzője szerint a jelenlegi fejlemények alapján a tőzsdéken csak egy-két napos esés jöhet, kivéve, ha később valamilyen okból rendszerszintű kockázatok látszanak a bankrendszerben. Ez okozhatna csak tartósabb eladási hullámot. Jelenleg ugyanakkor az euró/dollár keresztárfolyamban sem látszik még az, hogy kritikus szintek törtek volna, hiszen az 1,288-as keresztárfolyamot már korábban is többször érintették. Innen ráadásul a szavazás elhalasztásának a hírére korrekció indult felfelé, ennek tartóssága is kérdéses azonban az elkövetkező napokra, hiszen a gondokat még nem oldották meg.

Érzékenyen reagálhatnak a piacok az elkövetkező napokban is a ciprusi hírekre − véli Fawad Razaqzada, a GFT Markets vezetője. A gondot ugyanis az jelenti, hogy ha elutasítják a mentő csomaghoz szükséges lépéseket, akkor gyakorlatilag nem marad más választás, mint az államcsőd és az eurózónából való kilépés.

Mindezek a jegybanki ösztönzések mellett is megrengették az állampapírpiacokat. A tízéves olasz államkötvény hozama 10 bázispontot ugrott, így  4,7 százalék fölé emelkedett, míg a spanyoloknál ugyanez a lejárat az 5,1 százalékot is elérte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.03.19 12:32

@Vote: Kilépniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii? Ugye azt, s majd önállóan, nem rabszolgaországként élünk.
Igeeeeeeeeeeeeen!

Jó, de miből és hogyan?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.03.19 12:30

@szkiita: "..akkor nem Matolcsy miatt?..."

Még nem, az később jön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.19 12:24

..."Átmeneti megingást okozhat a pénzpiacokon Ciprus..."


..akkor nem Matolcsy miatt?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.03.19 11:14

@Vote: "Az egész EU csak a központi országok játékszere."

Rendben, nézzük akkor a tényeket: a ciprusi gazdaság megrendült, az államadósság rövid idő alatt megduplázódott. Megoldást kell hát találni.
Önerőből képes erre Ciprus? Valószínűleg igen, hiszen alacsonyak az adók, komoly megszorításokkal rendbe lehetne tenni az államháztartást.
Csak ez politikailag kényelmetlen, jöjjön hát az EU, a pénzeszsák, segítsen.
Ok. mondja a gaz EU, segítünk, de valami saját intézkedést is szeretnénk látni! Kitalálják - közösen - ahogy ez a különböző nyilatkozatokból kihámozható, hogy itt a rengeteg bankbetét (kamatadó mentesen) meg kell adóztatni (ha úgy tetszik néhány évre utólagosan ki kell vetni rá a kamatadót - unortodoxiában ez sem ismeretlen lépés.)

Csak hát, ha ezt nem terítik szélesen, sok lesz az egy betétest terhelő mérték. Ha meg terítik, sújtja a sok kisbetétest. Hát valamilyen megoldást kell találni.

De annak kijelentéséhez, hogy az EU a hibás - elég nagy, fantázia és elfogultság kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.03.19 10:53

Európai pénzpiacon ezután megtakarítást tartani? Arany és termőföld.
Az egész EU csak a központi országok játékszere.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html