A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az első piaci reakciók negatívak voltak az új ciprusi mentő csomaggal kapcsolatos hírekre, az euró 1,29 alatt is megfordult a dollárral szemben, az ázsiai tőzsdék 2 százalék körüli esést szenvedtek el, míg a vezető európai indexek 1−1,5 százalékos mínuszban voltak egész nap. Nem egyértelmű azonban, hogy tartós pánikról van-e szó − vélik a KBC Equitas elemzői. A pánik enyhülését azonban az is segítette, hogy hétfőn banki szünnap volt Cipruson, így az ügyfelek legközelebb ma reagálhatnak a bankok pénteki zárása után bejelentett intézkedésre. Az elemzés szerint a ciprusi lépést úgy is értelmezhetjük, hogy az EU bármire kész, hogy elkerülje akár a legkisebb szereplő rendezetlen kihullását is az euróövezetből, ráadásul alaposan megregulázza a pénzmosással és adóparadicsomi státusával kilógó tagállamát is. Az előttünk álló napokban hosszú távú következtetéseket is levonhatunk a piacokról. Ha hasonlóan átmeneti lesz a megingás, mint az eredménytelen olasz választások után, akkor az megerősíti az európai kilábalást és a piacok lassú talpra állása folytatódhat, és a KBC elemzői ezt a forgatókönyvet tartják valószínűbbnek.

Lehet viszont ez a hír olyan váratlan katalizátor is, mint az USA váratlan leminősítése 2011 augusztusában, ami 20-30 százalékos zuhanást okozott a világ vezető tőzsdéin. Ez a forgatókönyv ugyan kevésbé valószínű, de érdemes kivárni az elkövetkező napokat, amíg elül kicsit a pánik a piacokon.

Egyelőre nem okozott komolyabb gondot a világ tőzsdéin a ciprusi bankmentés, a mostanihoz hasonló esések a világ pénzpiacain inkább csak kisebb korrekciót jelentenek a hegymenetben − véli Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Ugyanakkor az is igaz, hogy a most napvilágra került megoldási javaslatok után még inkább elgondolkodhatnak majd a befektetők, hogy hová teszik a pénzüket, hiszen a kötvénypiac után megdőlhet még egy biztonságosnak tartott hely, a bankbetéteké is. Ennek pedig lehet hosszabb távon is hatása. ennek ellenére az európai és az amerikai tőzsdéken újabb csúcsok lesznek az elkövetkező időszakban az elemző szerint, maximum a hétfőihez hasonló kisebb visszaesésekkel. Az is egyértelmű ilyen esetekben, hogy a bankszektor lett a hétfői nap egyik legnagyobb vesztese.

A magyar piac viszont teljesen más, hiszen itt az elmúlt három-négy hónapban már elszakadt a piac a nemzetközitől. A magyar részvényeknél azonban nemcsak arról van szó, hogy alulteljesítenek, hanem inkább arról, hogy sokan elfordultak a magyar eszközöktől és nem is akarnak itt befektetni. Márpedig mindez addig fennmaradhat, amíg nem látnak a befektetők világos képet a jegybank jövőbeli elképzeléseiről. Mindez igaz a részvénypiac, a forint és az állampapírok esetében is, hiszen például az állampapíroknál amit megnyertek a hozamokon, azt elviszi a forint gyengülése. A forint esetében is maradhat a sarokba állított szerep és a részvénypiacnak sem tesz jót a sok bizonytalanság.

Pálffy Gergely, a Buda-Cash elemzője szerint a jelenlegi fejlemények alapján a tőzsdéken csak egy-két napos esés jöhet, kivéve, ha később valamilyen okból rendszerszintű kockázatok látszanak a bankrendszerben. Ez okozhatna csak tartósabb eladási hullámot. Jelenleg ugyanakkor az euró/dollár keresztárfolyamban sem látszik még az, hogy kritikus szintek törtek volna, hiszen az 1,288-as keresztárfolyamot már korábban is többször érintették. Innen ráadásul a szavazás elhalasztásának a hírére korrekció indult felfelé, ennek tartóssága is kérdéses azonban az elkövetkező napokra, hiszen a gondokat még nem oldották meg.

Érzékenyen reagálhatnak a piacok az elkövetkező napokban is a ciprusi hírekre − véli Fawad Razaqzada, a GFT Markets vezetője. A gondot ugyanis az jelenti, hogy ha elutasítják a mentő csomaghoz szükséges lépéseket, akkor gyakorlatilag nem marad más választás, mint az államcsőd és az eurózónából való kilépés.

Mindezek a jegybanki ösztönzések mellett is megrengették az állampapírpiacokat. A tízéves olasz államkötvény hozama 10 bázispontot ugrott, így  4,7 százalék fölé emelkedett, míg a spanyoloknál ugyanez a lejárat az 5,1 százalékot is elérte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!