Átminősítési hullámot hozott az új uniós direktíva

A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények kategóriájának magyarországi megszűnése (amire a csatlakozáskor kapott hétéves derogációt az ország) és a hazai jogi szabályozás kiforratlansága a legtöbb ilyen terméket gyártó vállalkozást nehéz helyzetbe hozza.
NAPI, 2011. május 11. szerda, 05:25
Fotó:

Bár volt idejük arra, hogy termékeik további forgalmazásának módjáról gondoskodjanak, és meg is indult számos termék élelmiszerré, étrend-kiegészítővé, illetve hagyományos növényi gyógyszerré minősítése, ágazati hírek szerint a legtöbben abban reménykedtek, hogy stratégiai fontosságú termékeikre az országnak újabb hétéves derogációt sikerül kiharcolnia. Miután ez nem sikerült, újabb lendületet kapott az átminősítési hullám.

A Napi Gazdaság értesülése szerint az áprilisi határidőig több mint 60 készítményre kértek hagyományos növényi gyógyszerre regisztrációs kérelmet az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél, de akadt olyan nagyvállalat, amely a gyógyszerré minősítés több tíz millió forintos költségeit is vállalta stratégiai termékeinél. A gyártók többsége, így a Herbária Zrt. sem ért egyet a gyógyszerré minősítés költségvonzatával és a zárt patikai forgalmazásról szóló előírással, szerintük ez további egyeztetést igényel a jogalkotókkal.

További részletek a szerdai Napi Gazdaságban.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK