A napilap hosszú anyagot közölt annak bemutatására, hogy Orbán Viktor januárban, amikor a sajtó elé állt, eltorzította a valóságot. "Az Európai Parlament is fogadott el ilyen határozatot, és az Európai Tanácsnak (EiT) is van már olyan dokumentuma, amely világossá teszi, hogy atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges gazdaságot építeni Európában" - mondta akkor többek közt a miniszterelnök.

Az újság viszont megkereste a hivatkozási pontokat, és ott Orbánt igazoló tételeket nemigen talált. "A magyar kormány nemzetközileg szinte teljesen elszigetelt, sarkos álláspontjánál a valóság jóval árnyaltabb" - olvasható a lapban.

Az EP 2019. november 28-i állásfoglalásában az áll, hogy elfogadják ugyan, hogy az atomenergia szerepet játsszon a célok elérésében, de egyáltalán nem zárja ki az atomerőmű-mentes jövőt. Az EiT decemberi ülésén zületett zárnyilatkozat pedig csupán azt rögzíti, hogy "néhány tagállam jelezte, használ atomenergiát is". Azóta az új elnök, Ursula von der Leyen ismertette a "Green Deal" tervezetét, mely szóba se hozza a nukleáris energiatermelést (így annak támogatását sem).

A köztársasági elnök atomenergiát támogató beszédéből azt a gondolatot vette alaposabban szemügyre a lap, melyben Áder János azt állította, hogy az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) "szerint atomenergiára olyannyira szükség van, hogy még növelni is kell a kapacitásukat". Ilyen állítást az IPCC dokumentumaiban a lap nem talált.

A Népszava megkérdezte az ügyben az Európai Bizottság budapesti képviseletét is. Felix Bubenheimer sajtófőnök válaszaiból egyértlemű, hogy az EB nem támogatja az atomenergia további fenntartását, az unió nem kíván pénzügyi segítséget adni sem régi atomerőmvek lebontásához, sem újak építéséhez. Ugyanakkor, jelen állás szerint az unió nemzeti hatáskörben hagyja annak eldöntését, hogy a tagállamok saját energiatermelési mixükben bent tartják-e a nukleáris energiatermelést vagy sem. "Tudomásul vesszük, hogy a tagállami döntések alapján az atomenergia továbbra is szerepet játszik az energiaelőállítás karbonsemlegesítésében" - nyilatkozta Bubenheimer.