Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bajok három gócpont körül csoportosulnak - írta a napilap. Egyrészt az engedélyezés és előkészítés a kormány által elismert 22 hónap helyett már 3 éves, ráadásul nem ledolgozható, folyamatosan növekvő késésben van, ami lehetetlenné teszi, hogy 2026-tól az erőmű bevételeiből lehessen fizetni a kötelezően megkezdődő hiteltörlesztést.

A második problémacsokor a magyar és az orosz közreműködők közötti kooperációval kapcsolatos: nincs elég tolmács, nincs elegendő műszaki mérnök, megfelelő nyelvtudás híján nem működik a felek között a kommunikáció, és az előrehaladás lassúsága, illetve a magyar és uniós meg az orosz szabványok, műszaki színvonal eltérései miatt ingerült Roszatom-szakemberek mindent erőből próbálnak keresztülnyomni.

A harmadik problémás elem, hogy az orosz fél minden lehetséges módon igyekszik opponálni a magyar vállalkozások részvételét, megpróbálva feltornászni a Roszatom és orosz partnereinek szerződésben garantált, legalább 45 százalékos részesedését. A Népszava szerint a tényleges magyar részvétel nem lesz magasabb 5 százaléknál - holott az orosz-magyar megállapodásban 40 százalékos magyar részesedés szerepel célként, igaz, ehhez semmilyen garancia nem kapcsolódik.

Képünk illusztráció, forrása: Shutterstock