Az évi 5 százalék alá eső betéti kamatszint következtében beindult a lakossági megtakarítások átrendeződése. Leginkább a befektetési alapok nőttek, állományuk csak a lakossági befizetések révén 293 milliárd forinttal emelkedett 2013 első negyedévében.

A befektetési alapok vonzerejét visszaigazolta a KBC Equitas 1300 fő megkérdezésével, az eco.hu pénzügyi-gazdasági portál olvasói körében végzett felmérése is: a válaszadók harmada már a befektetési jegyeket preferálja a betét helyett. A felmérés meglepő eredménye, hogy a tőzsdei részvények megelőzték az állampapírokat a befektetői kereslet rangsorában. Ezt magyarázhatja ugyanakkor, hogy a portál olvasói az átlagosnál képzettebb és a pénzügyekben tájékozottabb, többnyire nagyvárosban élő, 30 év felettiek és 68 százalékuk férfi.

A felmérésből az is kiderült, hogy hogy egyre népszerűbbek a külföldi értékpapírok, a válaszadók 56 százaléka egyaránt nyitott a hazai és külföldi értékpapírok iránt. A válaszadók 32 százaléka a Budapesti Értéktőzsde mellett elsősorban az európai piacokat venné célba, az alternatív befektetéseket keresők 24 százaléka ugyanakkor az amerikai befektetési lehetőségek között is válogatna. A válaszadók 21 százaléka viszont kizárólag magyar állampapírokba és részvényekbe fektetne.

A lakástakarék, a tőzsdei határidős ügyletek, az arany, az életbiztosítás, illetve az önkéntes nyugdíjpénztár kisebb érdeklődést váltott ki a gazdasági portál felmérésében résztvevők körében, ugyanakkor az arany és az önkéntes magánnyugdíjpénztár viszonylag sok válaszadónál jelent meg harmadlagos befektetési célként.