Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatos alkotmánymódosítás volt a legfontosabb napirendi pont az első, már nem pusztán formális kormányülésen. Erről jövő kedden szavazhatnak az Országgyűlésben, a januárban bejelentett változathoz képest ez egy szigorúbb csomag lesz.

Módosítani fogják a rendőri, a büntetőtörvénykönyvet, a menedékjogról szóló törvényeket is. "A legfontosabb, hogy kimondjuk, a törvénytelen bevándorlás elősegítésével a kormány nem ért egyet"

Magyarország a nemzetközi kötelezettségeinek eleget téve, az üldözötteket befogadja, de a genfi konvenciónak megfelelően csak akkor, ha első biztonságos országként ide léptek be. A kormány szerint nem a világon mindenhol, csak az első szomszédos országban számít menekültnek, akit üldöznek. A módosítások előterjesztője a Belügyminisztérium lesz.

Az alkotmánymódosítás előterjesztője viszont Trócsányi László igazságügyminiszter lesz. Ez tartalmazza azt is, hogy önálló közigazgatási bíróságot hoznak létre, amely a Kúriával egy szintre kerül, de attól független lesz. Gulyás Gergely, az új Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt mondta, hogy a jelenlegi bírósági rendszert ez nem érinti.

A fotó forrása: MTVA.