Átszervezik a Szent István Egyetemet

Racionalizálják és funkcionálisan modern kutatóegyetemmé alakítják a Szent István Egyetemet, s szeretnék elérni, hogy a világ 100 legjelentősebb agrárorientációjú felsőoktatási intézménye közé kerüljön.
Tóth László Levente, 2019. november 23. szombat, 19:41
Fotó: Pixabay

A Szent István Egyetem (SZIE) vezetősége - a Szenátus tavalyi döntése értelmében és a fenntartóval folytatott egyeztetéseket követően - felmérte az intézmény eredményességét és működési hatékonyságát.

Ennek alapján célul tűzte ki a szervezet racionális és funkcionális átalakítását. Az új struktúra kialakításának célja az, hogy az egyetem megfeleljen a XXI. századi kutatóegyetemi elvárásoknak és már középtávon a világ 100 legjelentősebb agrárorientációjú felsőoktatási intézménye közé kerüljön.

Kevesebb diák, ugyanannyi kiadás

A SZIE vezetősége több átfogó fejlesztési irány megvalósításáról döntött az intézmény újra pozicionálása érdekében, így ennek megfelelően sor kerül egyes telephelyek és az oktatást-kutatást végző szervezeti egységek funkcionális átszervezésére.

Országos tendencia a felsőoktatásba jelentkezők számának folyamatos csökkenése (mely a születések számának visszaeséséből fakad), különösen igaz ez az agrárképzésekre. Azonban a hallgatói létszámcsökkenés ellenére az elmúlt években az egyetem campusainak fenntartási költségei változatlanok maradtak, ami egyre nagyobb terhet ró az intézményre.

Mi lesz februártól?

A SZIE Szenátusának döntése értelmében az oktatást-kutatást végző szervezeti egységei intézeti struktúrába szerveződve folytatják tevékenységüket, melynek részét képezi a szarvasi telephelyű Agrár- és Gazdaságtudományi Kar átalakítása is.

A kar 2020. február 1-től - közvetlen rektori irányítás mellett - Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetként működik tovább, tevékenységének középpontjában a kutatás áll a szakirányú továbbképzések mellett. Az intézet elsődleges feladata az agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzések szervezése, tudományos kutatásokban való részvétel, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén. A komoly tradíciókkal bíró agrár-felsőoktatási intézmény oktatási portfóliójában a felnőttképzési és szakirányú továbbképzési programok szerepelnek, a tanulás lehetőségének egész életpályára történő kiterjesztése érdekében. A fentiekre tekintettel a 2020/2021-es tanévben nem indul graduális képzés (felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzés) a szarvasi campuson.

A szarvasi képzési helyen tanulmányokat folytató hallgatók a tanulmányaikat a Szent István Egyetemen fejezik be, egyéni döntésüknek megfelelően kifutó rendszerben Szarvason, vagy választásuk szerint Gödöllőn, mivel az egyetem itt is biztosítja az oklevél megszerzésének feltételeit. A képzési és szolgáltatási, infrastrukturális kapacitások racionálisabb kihasználásával nemcsak a Békés megyei telephely, hanem az egész intézmény hatékonysága növelhető, a képzés és a K+F+I együttműködések tudományterületi fókusza, piaca bővíthető - vélik az egyetemen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.11.23 20:07

Hány magyar egyetem is van? kb. 20-25-30?

Hány is lesz a legjobb 100-ban?
Már többel is megcélozták ezeket a helyeket!

A corvinus alig 480 mrd állami Ft-ot nyelt el, s még hol a cél?
480.000.000.000 állami forintot!

Mi a faxni van a gerinctelen fidesznyikekkel, akik ingyen tanultak a felsőoktatásban, még Soros pénzén is, miután lenépszavaztatták a tandíjat és a magánegészségügyet, erre ők bevezetik:
- a tandíjat
- a magánegyetemeket
- kip..álják a CEU-t
- több pénzt öntenek magánegyetemekbe, mint amennyi 1 évben a teljes felsőoktatás finanszírozása

Közben az eü és a közoktatás rohad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html