Januártól a termék forgalmazása céljából szervezett utazást vagy rendezvényt a kereskedő köteles lesz bejelenteni - az erről szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg. A kereskedő a telephelye szerinti jegyzőnek - az utazást megelőzően 15 nappal korábban - köteles bejelenteni a rendezvény helyét és időpontját. A jegyző a bejelentést 3 napon belül továbbküldi az utazás vagy a rendezvény helye szerint illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőségnek.

Arról, hogy mi minden változik január 1-jétől, részletesen itt olvashat.

Egy további előírás született a mozgóboltokra is. A mozgóbolt úgy üzemeltethető, ha a jármű tulajdonosa - vagy üzembentartója - arra engedélyt adott, a kereskedő pedig beszerezte az árusított termékekre előírt hatósági engedélyeket. Ezeken túl a kereskedő nevét és székhelyét - jól láthatóan - ki kell írni a mozgóboltra.

Visszatérve a termékbemutatóval egybekötött utakra, ezek a fogyasztóvédelmi tapasztalatok szerint a nem ritkán csupán azt a célt szolgálják, hogy a résztvevőkre - jellemzően idős emberekre - erősen túlárazott termékeket sózzanak rá, etikátlan módszerekkel.

A szaktárca őszi bejelentése szerint 2014-ben mindezen túl úgy változhat a fogyasztóvédelmi törvény, hogy abban azt is szankcionálnák, ha például a termékbemutatókon célzottan idős embereket vernek át, megtévesztő vagy agresszív eszközökkel bírva rá őket akár többszázezer forintos egészségmegőrző eszközök vagy ágynemű-garnitúrák megvásárlására.