Nagy Andor és Pálffy István KDNP-s, valamint Papcsák Ferenc fideszes képviselő határozati javaslatukban kezdeményezik, hogy az Országgyűlés - a 2010. október 4-ei kolontári ipari és természeti katasztrófa következményeit és tanulságait észlelve - kérje fel a kormányt: vizsgálja meg az állam által 1989. január 1-től 2010. május 29-éig megkötött privatizációs szerződéseket.

A képviselők - akik tavaly novemberben már benyújtottak hasonló tartalmú indítványt a parlamentnek, de azt visszavonták - azt javasolják, hogy a szerződéseknek különösen a környezetvédelmi, környezetbiztonsági, természetvédelmi és kulturális örökségvédelmi pontjainak a másik szerződő fél általi teljesítését vizsgálják meg november 30-áig az Állami Számvevőszék bevonásával, a vizsgálat eredményét pedig december 15-éig terjesszék az Országgyűlés elé.

Ha a vizsgálatok eredményei ezt indokolják, a kabinetnek törvényjavaslatot kellene benyújtania "állami vagy önkormányzati vagyon értékesítése esetén a jelenleginél szigorúbb előírások megállapítása érdekében".

Az előterjesztők azzal érvelnek, hogy mind több olyan ügy került nyilvánosságra, amelyben látható volt, hogy a privatizált vagyon új tulajdonosai nem fordítottak elegendő pénzt a szerződésekben foglalt környezeti és természetvédelmi kötelezettségek teljesítésére, vagy teljesen figyelmen kívül hagyták azokat. Ilyen elsődleges szakvélemények fogalmazódtak meg a kolontári vörösiszap-áradás kapcsán is - idézte az előterjesztőket az MTI.