Áder: nincs módunk középszerűnek lenni

Magyarországnak ragaszkodnia kell ahhoz a nyugati kultúrához, amelyhez Szent István királyunk a sorsunkat kötötte - mondta augusztus 20-ai ünnepi beszédében Áder János államfő az MTI tudósítása szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 20. hétfő, 10:43
Fotó: MTI Fotó

A köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében, a honvéd tisztek avatásán hétfőn Márai Sándor szavaira emlékeztetett: "Magyarország csak a minőség igényével élhet és maradhat fenn az új Európában; nincs módunk középszerűnek lenni".

Az államfő a honvédekhez szólva azt mondta: hazánk békéje és biztonsága csak Európa békéjében és biztonságában teremthető meg. Hazánk Szent Istvántól "magyar szívet és európai lelkiismeretet kapott", első királyunk tudta, hogy a béke megtartásának feltétele a nyugati civilizáció megőrzésében rejlik.

Benne összetartozott a hazafiság és az európaiság, "magyar öntudata sosem kelt harcra európai szellemével" - fogalmazott az államfő, emlékeztetve: az államalapító az istenhite mellett az ahhoz tartozó nyugati keresztény műveltséget is vallotta, ahogy az európai népek egymásra utaltságát, a kölcsönös tisztelet erejét is.

A hazát nem lehet lecserélni

Áder János szerint, akit mindez erősít, annak a hazaszeretetet nem kell megtanítani, az tudja, hogy a hazát nem lehet lecserélni, ahhoz érdemes hűségesnek lenni és ide kell hazatérni.

Magyarország a történelem viharjaiban is megmaradt, mert erős volt, miközben nálunk nagyobb népeket is kifújtak már kisebb forgószelek a történelemből. Áder János felidézte első királyunk fiához, Imre herceghez írt intelmét: "légy erős, nehogy a szerencse túlságosan felvessen, vagy a balsors letaszítson".

Szent István hitt abban is, hogy hatalmunkban áll alakítani a történelmet, barátokat gyűjtött, míg más fejedelmek ellenségeket, és a békességet kereste - méltatta az államalapítót a köztárasági elnök. Örökségéből nemzedékek alkottak tovább egy önálló, szabad, európai országot, amelyet sokan próbáltak elvenni, de megtartotta mindazok hűsége, munkája és ragaszkodása, akik nem hajoltak meg az idők viharaiban - mondta Áder.

"Bárhogy is hívták ezt az államot, bárkik is álltak a kormányrúd mellett, s bármerre is próbálták kormányozni, a nemzet sorsát azok formálták, akik hol ösztönösen, hol tudatosan, de becsülettel, tisztességgel és nagyon sok munkával mindvégig a magyarok országát élték tovább, akik a Szent István-i hagyományt folytatták" - fűzte hozzá az államfő.

És bár az ország sosem feledi a bűnöket - amelyek közül a köztársasági elnök Radnóti Miklós, Salkaházi Sára és Szerb Antal meggyilkolását, vagy a dunabogdányi svábok kitelepítését, az ÁVO tevékenységét és az '56-os megtorlást emelte ki -, Magyarország újra és újra igent mondott a félelem nélküli életre, az emberi méltóságra, a szabad vallásgyakorlásra, a munkához való jogra, az igazságosságra - hangsúlyozta.

"Ez a Magyarország a 20. század végén ismét igent mondott egykori önmagára", igent a Szent István-i hazára és Európára - tette hozzá.

A haza minden előtt

Az államfő a nemrég elhunyt erdélyi származású költő, Kányádi Sándor életét, hazaszeretetét állította példaként, aki "igazán tudta, milyen érzés egy létében fenyegetett közösség tagjaként magyarnak megmaradni", és a hazát mindenhol megtalálni a közös anyanyelvet beszélők között.

Áder János szavait azzal zárta: "ez a föld ezer esztendeje a mi földünk, közös hazánk földje, és az is marad, amíg lesznek, akik itt, Európa szívében magyarul értik és érzik, mi mindent is rejt ez a négy egyszerű szócska: A haza minden előtt."

Képünk forrása: MTI Fotó/ Illyés Tibor

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.20 21:44

Nyugodtan nevezhetjük a magyarok holokausztjának azt, amit ez a mocskos féreg mutyibandájával együtt véghezvitt az elmúlt évtizedekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2018.08.20 17:16

Sejtettem.
Egyébként nem lennél olyan alsószerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.08.20 15:28

Igen, a lopást, mutyizást és hazudozást leszámítva elég szarok vagytok....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.08.20 13:34

Jól nézünk ki, a bajszos az 1000 év előttibe csimpaszkodik, miközben már volt atomháboru is, kerszténységről beszél, miközben mindent a tízparancsolat ellen tesznek, meglopják szentistván népét "ne azt nézd, amit mondok, hanem amit teszek" pávatánc alapon
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.08.20 11:44

Éltem eleget a régi rendszerben, tudom mi a különbség.
Azok a hazug politikusok, akik ma vezetik az országot, nagyjából ugyanakkor voltak KISZ tagok amikor én, akkor voltak katonák, amikor én.
Pontosan tudom, hogy mikor hazudnak. Akkor is tudnám, ha nem lennék jó emberismerő.
Ez a mai ünnep számomra rengeteg hazugságot hozott mára a tévés közvetítést nézve.
1., a hazát nem lehet lecserélni.
Egyrészt a sok magyar disszidens bizonyítja, hogy lehet, és sokaknak kellett is.
Itt is Hofi a hitelesebb, nem a magyar politikus. Hofi szavai örökérvényűek, ideillő idézete: Innen sosem késő elmenni.
2., A légiparádén megjelenő MI 8 -as helikopterről nem átallották azt állítani, hogy 87-ben kerültek hozzánk ilyen gépek, ez a típus. Nem!, hanem 69-ben!
3., A komcsi fideszesek betiltották a vörös cslllagot, amit nem is olyan régen büszkén viseltek. Arról nem is beszélve, hogy a vörös csillag a karácsony egyik legismertebb, legelterjedtebb dísze.
Erre mi van még: az egyik ejtőernyős csapat neve a vörös meteor. :-)))
?
"Magyarország újra és újra igent mondott a félelem nélküli életre, az emberi méltóságra, a szabad vallásgyakorlásra, a munkához való jogra, az igazságosságra "
.
Na, ezt nézzük pontosan: " újra és újra igent mondott a félelem nélküli életre"
A hangsúly az újrán van, mert végül mindig visszatér a félelem. Most épp a hortista-rákosista diktatúra hozta vissza.
Félelem van az állami munkahelyeken, mert egy kiposztolt vélemény után, vagy már csak kedvelés miatt kirúgják a fideszes vezetők az alkalmazottakat.
Félelem van, ha kórházba megyünk, mert jó az esélye annak, hogy kicsinálnak ott.
Félelem van, ha rokkantak leszünk, mert a rohadék fideszes politika kicsinálja a rokkantakat.
?
Emberi méltóság: Mindenki annyit ér, amennyije van, mondja egy fideszes.
És hadd ne soroljam fel, mit nyilatkozott Bayer kitüntette mocskosszájú.
Emberi méltóság magyar módra, hogy a haldokló a folyosóra van kirakva az órákat várakozó orvosra, ellátásra várók közé. És hadd ne soroljam a többi efféle esetet.

A fideszes méltó élet, hogy kilakoltatnak olyan családot, amelyiknek a bíróság a kilakoltatás napja után mondja ki, hogy nem lehetne kilakoltatni.
Fideszes méltóságba beletartozik, hogy alaptalanul, törvénytelenül lehet szervezeteknél házkutatást tartani, azok vezetőjét méltánytalan helyzetbe hozni.
Fideszes méltó tett, hogy gátolják az étekosztást. A mocskos fideszes nemcsak a migránsokat éhezteti, hanem a magyar állampolgárait is. Szép egy ország ez mi?
.
Munkához való jog: a népnyúzó fidesz azokat a tőkeerős nemzetközi multicégeket támogatja milliárdokkal, akik nem vesznek fel különböző korosztályokat.
Már konkrétan közhírré ment, hogy 45 fölöttieket nem nagyon akarják felvenni. Korábban a pályakezdőket sem, de mivel már arra is támogatást kapnak, így felveszik őket. De csak azért.
Inkább büntetni kellen ezért a cégeket, nem milliárdokkal támogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html