Akár nettó 6,5 milliárd forintot is elvihet az államalapítást ünneplő háromnapos rendezvénysorozat. Úgy, hogy ebben a tűzijáték ára nincs benne, arra ugyanis egy külön közbeszerzésben kerestek szervezőt - írja a 24.hu, amely szerint az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe nemrég feltöltött dokumentumok szerint a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) nettó 1,3 milliárd forintos becsült árral számolva keresi a tűzijáték megszervezőjét.

Ahogy az néhány hete a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített közvélemény-kutatásból kiderült, a magyarok több mint 80 százaléka szerint erre most teljesen felesleges költeni a járványhelyzet közepén. A társadalomban nemtől, kortól és iskolai végzettségtől függetlenül teljes ebben az egyetértés. Még petíció is indult, hogy ne költsenek sokat a rendezvényre, amelyet több mint 80 ezren írtak alá eddig.

A tűzijáték szervezésére most hirdetmény nélküli eljárást írtak ki, tekintve, hogy augusztus 20-áig már nincs túl sok idő és a járványhelyzet miatt még a megrendezés is bizonytalan. Három vállalkozást kértek fel ajánlattételre, amelyek a portál szerint a Rogán Antal minisztériuma alatt működő NKH háza tájáról ismerősek lehetnek az elmúlt évekből:

az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt., mely alvállalkozónak Balásy Gyula cégeit és a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valtont vonták be. Utóbbi kisebbségi tulajdonosa Bessenyei István, aki az üzlettől a lakhatásig változatos területeken segíti a kabinetminiszter mostanra már egykori feleségét, Rogán-Gaál Cecíliát. Még érdekelt a pályázatban a Network 360 Reklámügynökség Kft., amely annak a Csetényi Csabának a cége, aki Rogán Antal korábbi, Pasa Parki szomszédjaként volt ismert.

A portál is felemlegeti, de az elmúlt években 220 millió forintba került csak az augusztus 20-i budapesti tűzijáték.

Miután kiderült, hogy a kormány többet költene az augusztus 20-i eseményekre, mint a Lánchíd felújítására, Karácsony Gergely kijelentette, hogy nem szeretné, ha az átkelő környezetében bárki pirotechnikai eszközt használna, az ugyanis hozzájárul az állagromláshoz.