Augusztus 20.: változik a tűzijáték és a program

Máshonnan lövik fel a fővárosban a tűzijátékot, előtte pedig a Magyar Honvédség komoly légiparádét rendez. Országszerte több program ingyenes lesz.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 14. szerda, 20:02
Fotó: Getty Images

Isten éltessen, Magyarország! szlogennel tartják meg a három napos központi rendezvénysorozatot az államalapítás ünnepén. Budapesten nagyszabású légi parádét is rendeznek. A budapesti tűzijátékról előzetes videó is készült - kezdi cikkét az Infostart az augusztus 20-i programokról az Infostart, az alapján, hogy miről tájékoztatta Kilián Nándor az InfoRádiót.

A Magyar Honvédség légierejének dandártábornoka elmondta, hogy Idén nem lesz vízi bemutató, kizárólag légi attrakciókat láthat a közönség 50 percben. A Lánchíd és a Margit híd közti Duna-szakasz lesz a helyszín, amelynek a központja a Parlament előtti rész lesz. Itt felvonul a kormányzati magángépflottaként is emlegetett Airbus-319-esek, és a Falcon 7X. Repülnek természetesen a Jas-39-es Gripenek és az AS 350-es, Mi-8-as, Mi-17-es, Mi-24-es, valamint a H145-ös helikopterek is.

A tűzijáték este 9 órakor kezdődik, viszont a fellövési helyszíneket a tavalyihoz képest délebbre helyezték. A tűzijátékról (amelyről egy demo-videó is készült), az állami ünnepség programjairól, fellépőiről, a kezdési időpontokról és a helyszínekről az augusztus20.kormany.hu oldalon találhatók részletek és információk.

Emellett ingyenesen látogatható lesz a hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Itt 14 órakor önkéntes tartalékos katonák avatására és eskütételére kerül sor, majd elkezdődik a hivatalos Szent István napi ünnepség. Mindezt az új kenyér megszegésének rituáléja követi. Lesznek emellett honvédelmi bemutatók is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Halle Luja, 2019.08.20 10:12

Hülyék ezek. Mikor van egy hegyünk, a Gellért-hegy, ami eddig is ideális helyszíne volt a tűzijátéknak és sokkal több helyről, messzebbről is látható, akkor miért kell levinni Budapest legmélyebb pontjára a rakétákat? Hogy ott tömörüljön mindenki a Dunaparton?
Ez így olyan, mint a lapos London vagy Párizs, ahol max. kis dombok vannak, de hegyük nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html