Augusztus végére 450 milliárdra csökkent a három hónapos jegybanki betétállomány

A benyújtott 248 milliárd forint banki ajánlatból 125 milliárd forintot fogadott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a szerdai három hónapos jegybanki tenderen, ezzel 50 milliárd forinttal - 500 milliárdról 450 milliárd forintra - csökkent az állomány a 175 milliárd forintos lejáratot is figyelembe - közölte honlapján a jegybank.
Szepesi Anita, 2017. augusztus 23. szerda, 14:17
Fotó: MTVA Fotó

Az MNB Monetáris Tanácsa legutóbbi döntése értelmében a harmadik negyedév végére 300 milliárd forintra mérséklődik a három hónapos eszköz állománya. A tanács negyedévente határoz a korlát mértékéről, legközelebb szeptemberben dönt az év végi szintről. Szeptemberben 275 milliárd forint három hónapos betét jár le, azaz a meghatározott limit 125 milliárd friss betét elhelyezését engedi meg. Októberben viszont csak 50 milliárd forint lesz a lejáró betétek összege - írta az MTI.

A monetáris tanács idén március végére 750, június végére 500 milliárd forintos korlátot szabott a három hónapos betét befogadására.

A monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében a testület megerősítette, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátot és annak jövőbeli változtatását a monetáris eszköztár szerves részének tekinti.

A jegybank továbbra is a pénzpiaci hozamokon keresztül kívánja elérni a laza monetáris kondíciók fenntartását és a gazdasági növekedés ösztönzését. A tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki a monetáris kondíciók alakulásában elvárt hatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK