Idén augusztusában az ipari termelői árak összességében 3,6 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakit. Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon (többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában) kevésbé volt érezhető - közölte a KSH.

2020. augusztusban a 2019. augusztusihoz képest:

 

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan alig változtak (0,4 százalékkal nőttek), ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,9 százalékkal magasabbak, a 32 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,9 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártókban 5,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,6 százalékkal emelkedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 5,2 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparéi 5,7 százalékkal nőttek, míg a 4,9 százalékos súlyú energiaipar árai 6 százalékkal csökkentek.

 

A KSH szerint 2020. január-augusztusban a tavalyi év azonos időszakához képest a belföldi értékesítés árai 0,5, az exportértékesítéséi 4,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,4 százalékkal magasabbak voltak.