Augusztusban 84 milliárd volt a hiány - közel a 125 százalék

Az államháztartás augusztus havi hiánya 83,9 milliárd forintra lett - közölte a nemzetgazdasági tárca, így a hiány augusztus végén elérte a 1081,4 milliárd forintot.
Papp Zsolt, 2010. szeptember 7. kedd, 17:08
Fotó:

Az államháztartáson belül a központi költségvetés 81,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 6,0 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,3 milliárd forintos többlettel zártak. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - pénzforgalmi egyenlege augusztus végén 1081,4 milliárd forintos deficitet mutat, mely az éves előirányzat 124,2 százaléka. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves előirányzat 98,7 százalékára rúgott.

A központi költségvetés bevételei összességükben közel 20 milliárd forinttal elmaradtak a tavalyi augusztusi összegtől. A főbb adóbevételek közül az általános forgalmi adó, és az illetékbevételek alakultak kismértékben alacsonyabb összegben. Emellett csökkentette a bevételeket a 2010-ben megszűnt társas vállalkozások különadójából a bevallások utáni 10,1 milliárd forintos visszautalás. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei összességükben 6,4 milliárd forinttal alacsonyabban, a kiadások pedig 12,5 milliárd forinttal magasabban alakultak. Az eltérés főként a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok esetében az uniós programokhoz kapcsolódó kifizetések magasabb mértékéből adódik.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak augusztus havi egyenlegét az előző év azonos hónapjához képest visszaeső járulékbevételek, az Egészségbiztosítási Alap tavalyi évinél magasabb költségvetési támogatása, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alap esetében a központi költségvetésből származó támogatások átutalási rendjének változása határozta meg.

Az elkülönített állami pénzalapok egyenleg javulását a kiadási oldalon a Munkaerőpiaci Alap alacsonyabb központi költségvetési befizetései okozták, emellett nem történt kifizetés a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadásainak terhére sem.

HOZZÁSZÓLÁSOK