Megnyílik az osztrák-magyar határ, de szigorú feltételekkel

Csak négy napnál nem régebbi, negatív Covid-19 teszteredménnyel lehet Magyarország területére belépni.
Szabó Dániel, 2020. május 21. csütörtök, 13:45
Fotó: Pixabay

Még szombaton jelentette be  az osztrák belügyminisztérium, hogy június 15-én Ausztria megnyitja a határait Csehország, Szlovákia és Magyarország irányába. A cél az volt, hogy az ingázók helyzetén könnyítsenek.

A csütörtökön közzétett Magyar Közlönyből pedig kiderült, hogy az osztrákok és a magyarok, illetve a bejelentett lakcímmel, tartózkodási engedéllyel rendelkező EGT-tagok állampolgárai már péntektől beléphetnek Magyarországra, ha Ausztria felől érkeznek. Azonban szigorú feltételeket is támasztanak az érkezőkkel szemben: csak az lépheti át a határt, aki a belépést megelőző 4 napnál nem régebben készült, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményét tartalmazó, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolja, hogy a koronavírus a szervezetében aktuálisan nem mutatható ki.

Ha a Magyarország területén tartózkodó osztrák állampolgár a belépést követő 14 napon belül Covid-19 fertőzés tünetét észleli, akkor a  lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK