Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ausztria és Magyarország közötti történelmi kapcsolatok most egy kis orosz színezetű botránnyal is gazdagodtak a Strache-botrány kapcsán, ami egy 2017-ben készült, rejtett kamerás videó miatt robbant ki, és ami miatt szombaton lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Néppárttal közösen kormányzó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

A Bloomberg a botrány kapcsán egy cikkében Magyarország és Ausztria között párhuzamot vonva megjegyzi, hogy mindkét ország vezetése a nacionalista hangulatot erősítette és a politikai főáramot kényelmetlenné tette. A demokratikus védőkorlátok lebontásában a cikk szerint Magyarország ment a legmesszebb az EU-ban, amellyel a már négy cikluson át kormányzó Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel a szélsőjobb zászlóvivőjévé vált.

Más hasonló gondolkodású vezetők mellett az elmúlt hónapban a volt osztrák alkancellár is látogatást tett Orbánnál. A dolog pikantériája, hogy a Strache bukását hozó rejtettkamerás videón egy magát orosz oligarcha rokonának valló orosz nőnek a volt alkancellár kijelentette: "olyan médiakörnyezetet szeretnénk kialakítani, mint az Orbáné." Ehhez még egy csalás miatt elítélt osztrák befektetőt is ajánlott, Heinrich Pecinát, aki a magyar miniszterelnöknek felvásárolta az egész magyar médiát az elmúlt 15 évben és előkészítette neki - idézi fel a történteket a Bloomberg.

Az osztrákoknál bukás lett a vége

A kiszivárogtatott videó az osztrák kormány hirtelen összeomlásához vezetett, Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke ugyanis azonnal felbontotta a kormányzó koalíciót az FPÖ-vel  és szeptemberre előrehozott választások kiírását kezdeményezte. Ezt követően Kurz bejelentette, meneszti FPÖ-s belügyminiszterét, amire válaszul az FPÖ közölte, az összes miniszterét visszahívja a kormányból. Kurz a távozó miniszterek helyét szakértőkkel pótolná, ám a legnagyobb ellenzéki párt, az SPÖ bejelentette, hogy bizalmatlansági indítvánnyal buktatná meg a kancellárt, az előrehozott választásokig pedig szakértői kormányt nevezne ki.

A magyaroknál a helyzet változatlan

Ehhez képest a magyar ellenzék Orbán felelősségre vonására vonatkozó felhívásai szinte teljes egészében lepattannak "Európa legnagyobb propagandagépezetéről" - fogalmaz a Bloomberg, amely idézi Orbán hétfői, a zalaegerszegi tesztpálya átadásán mondott beszédét, miszerint "osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg."

Az amerikai hírügynökség ezt egy újabb epizódként aposztrofálja - az európai választásokhoz közeledve -, amely újabb bizonyítéka a magyar miniszterelnök médiahálózata által megalapozott hatalmának. A Bloomberg szerint ez jelzi azt is, mi az európai választások tétje: a nacionalisták Olaszországtól Lengyelországig tanultak Orbántól és egy erős jelzés tőlük veszélyezteti az EU alapértékeit.

A magyar helyzetre utalva a Bloomberg rámutat: Orbán semlegesítette az eltérő véleményeket Magyarországon. A konszolidált méida része a magyar miniszterelnök "illiberális demokráciájának", amely a saját szája íze szerint alakítja az alkotmányt és lehetővé teszi, hogy közeli szövetségesei vezessenek korábban független intézményeket. A Bloomberg szerint ez részben magyarázza, hogy a most vasárnapi uniós választások miért egy előre lefutott ügy, ahol az egyetlen kérdés  csupán Orbán sikerének mértéke.

Ausztriában nem jött be a magyar modell

A Bloomberg emlékeztet, hogy az Európai Parlament jobb-közép pártcsaládja, az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát a jogállamiság leépítésére hivatkozva. Míg Orbán érinthetetlen Magyarországon, az osztrák konzervatív-szélsőjobb kormánykoalíció - amelyet Orbán nemrég még Brüsszel figyelmébe ajánlott példaértékű modellként - bukása az ambícióit veszélyezteti.

Orbán azonban nem tűnik úgy, mintha nagyon aggódna. Épp a legfelsőbb bíróság átalakításában van, a karmelita kolostorban lévő irodájával átellenben, a Duna túloldalán lévő Magyar Tudományos Akadémia kutatói pedig Orbán azon terve miatt aggódhatnak, hogy mikét akarja befolyásolni a kutatásaikat - jegyzi meg a Bloomberg.