Az Ausztria és Magyarország közötti történelmi kapcsolatok most egy kis orosz színezetű botránnyal is gazdagodtak a Strache-botrány kapcsán, ami egy 2017-ben készült, rejtett kamerás videó miatt robbant ki, és ami miatt szombaton lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Néppárttal közösen kormányzó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

A Bloomberg a botrány kapcsán egy cikkében Magyarország és Ausztria között párhuzamot vonva megjegyzi, hogy mindkét ország vezetése a nacionalista hangulatot erősítette és a politikai főáramot kényelmetlenné tette. A demokratikus védőkorlátok lebontásában a cikk szerint Magyarország ment a legmesszebb az EU-ban, amellyel a már négy cikluson át kormányzó Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel a szélsőjobb zászlóvivőjévé vált.

Más hasonló gondolkodású vezetők mellett az elmúlt hónapban a volt osztrák alkancellár is látogatást tett Orbánnál. A dolog pikantériája, hogy a Strache bukását hozó rejtettkamerás videón egy magát orosz oligarcha rokonának valló orosz nőnek a volt alkancellár kijelentette: "olyan médiakörnyezetet szeretnénk kialakítani, mint az Orbáné." Ehhez még egy csalás miatt elítélt osztrák befektetőt is ajánlott, Heinrich Pecinát, aki a magyar miniszterelnöknek felvásárolta az egész magyar médiát az elmúlt 15 évben és előkészítette neki - idézi fel a történteket a Bloomberg.

Az osztrákoknál bukás lett a vége

A kiszivárogtatott videó az osztrák kormány hirtelen összeomlásához vezetett, Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke ugyanis azonnal felbontotta a kormányzó koalíciót az FPÖ-vel  és szeptemberre előrehozott választások kiírását kezdeményezte. Ezt követően Kurz bejelentette, meneszti FPÖ-s belügyminiszterét, amire válaszul az FPÖ közölte, az összes miniszterét visszahívja a kormányból. Kurz a távozó miniszterek helyét szakértőkkel pótolná, ám a legnagyobb ellenzéki párt, az SPÖ bejelentette, hogy bizalmatlansági indítvánnyal buktatná meg a kancellárt, az előrehozott választásokig pedig szakértői kormányt nevezne ki.

A magyaroknál a helyzet változatlan

Ehhez képest a magyar ellenzék Orbán felelősségre vonására vonatkozó felhívásai szinte teljes egészében lepattannak "Európa legnagyobb propagandagépezetéről" - fogalmaz a Bloomberg, amely idézi Orbán hétfői, a zalaegerszegi tesztpálya átadásán mondott beszédét, miszerint "osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg."

Az amerikai hírügynökség ezt egy újabb epizódként aposztrofálja - az európai választásokhoz közeledve -, amely újabb bizonyítéka a magyar miniszterelnök médiahálózata által megalapozott hatalmának. A Bloomberg szerint ez jelzi azt is, mi az európai választások tétje: a nacionalisták Olaszországtól Lengyelországig tanultak Orbántól és egy erős jelzés tőlük veszélyezteti az EU alapértékeit.

A magyar helyzetre utalva a Bloomberg rámutat: Orbán semlegesítette az eltérő véleményeket Magyarországon. A konszolidált méida része a magyar miniszterelnök "illiberális demokráciájának", amely a saját szája íze szerint alakítja az alkotmányt és lehetővé teszi, hogy közeli szövetségesei vezessenek korábban független intézményeket. A Bloomberg szerint ez részben magyarázza, hogy a most vasárnapi uniós választások miért egy előre lefutott ügy, ahol az egyetlen kérdés  csupán Orbán sikerének mértéke.

Ausztriában nem jött be a magyar modell

A Bloomberg emlékeztet, hogy az Európai Parlament jobb-közép pártcsaládja, az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát a jogállamiság leépítésére hivatkozva. Míg Orbán érinthetetlen Magyarországon, az osztrák konzervatív-szélsőjobb kormánykoalíció - amelyet Orbán nemrég még Brüsszel figyelmébe ajánlott példaértékű modellként - bukása az ambícióit veszélyezteti.

Orbán azonban nem tűnik úgy, mintha nagyon aggódna. Épp a legfelsőbb bíróság átalakításában van, a karmelita kolostorban lévő irodájával átellenben, a Duna túloldalán lévő Magyar Tudományos Akadémia kutatói pedig Orbán azon terve miatt aggódhatnak, hogy mikét akarja befolyásolni a kutatásaikat - jegyzi meg a Bloomberg.