Ausztriában bukást hozott a magyar modell

Míg Ausztriában egy 2017-es rejtettkamerás felvétel az egész osztrák kormány gyors bukását hozta, a videóban megemlített Orbán Viktor - aki Európa legnagyobb propagandagépezetét építette fel és a demokratikus korlátok lebontásában a legmesszebb ment az EU-ban - rendszere meg sem rendült - írja a Bloomberg a két ország helyzetét összehasonlítva.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 21. kedd, 11:42
Fotó: Getty Images - Beata Zawrzel/NurPhoto/Getty Images

Az Ausztria és Magyarország közötti történelmi kapcsolatok most egy kis orosz színezetű botránnyal is gazdagodtak a Strache-botrány kapcsán, ami egy 2017-ben készült, rejtett kamerás videó miatt robbant ki, és ami miatt szombaton lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Néppárttal közösen kormányzó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

A Bloomberg a botrány kapcsán egy cikkében Magyarország és Ausztria között párhuzamot vonva megjegyzi, hogy mindkét ország vezetése a nacionalista hangulatot erősítette és a politikai főáramot kényelmetlenné tette. A demokratikus védőkorlátok lebontásában a cikk szerint Magyarország ment a legmesszebb az EU-ban, amellyel a már négy cikluson át kormányzó Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel a szélsőjobb zászlóvivőjévé vált.

Más hasonló gondolkodású vezetők mellett az elmúlt hónapban a volt osztrák alkancellár is látogatást tett Orbánnál. A dolog pikantériája, hogy a Strache bukását hozó rejtettkamerás videón egy magát orosz oligarcha rokonának valló orosz nőnek a volt alkancellár kijelentette: "olyan médiakörnyezetet szeretnénk kialakítani, mint az Orbáné." Ehhez még egy csalás miatt elítélt osztrák befektetőt is ajánlott, Heinrich Pecinát, aki a magyar miniszterelnöknek felvásárolta az egész magyar médiát az elmúlt 15 évben és előkészítette neki - idézi fel a történteket a Bloomberg.

Az osztrákoknál bukás lett a vége

A kiszivárogtatott videó az osztrák kormány hirtelen összeomlásához vezetett, Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke ugyanis azonnal felbontotta a kormányzó koalíciót az FPÖ-vel  és szeptemberre előrehozott választások kiírását kezdeményezte. Ezt követően Kurz bejelentette, meneszti FPÖ-s belügyminiszterét, amire válaszul az FPÖ közölte, az összes miniszterét visszahívja a kormányból. Kurz a távozó miniszterek helyét szakértőkkel pótolná, ám a legnagyobb ellenzéki párt, az SPÖ bejelentette, hogy bizalmatlansági indítvánnyal buktatná meg a kancellárt, az előrehozott választásokig pedig szakértői kormányt nevezne ki.

A magyaroknál a helyzet változatlan

Ehhez képest a magyar ellenzék Orbán felelősségre vonására vonatkozó felhívásai szinte teljes egészében lepattannak "Európa legnagyobb propagandagépezetéről" - fogalmaz a Bloomberg, amely idézi Orbán hétfői, a zalaegerszegi tesztpálya átadásán mondott beszédét, miszerint "osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg."

Az amerikai hírügynökség ezt egy újabb epizódként aposztrofálja - az európai választásokhoz közeledve -, amely újabb bizonyítéka a magyar miniszterelnök médiahálózata által megalapozott hatalmának. A Bloomberg szerint ez jelzi azt is, mi az európai választások tétje: a nacionalisták Olaszországtól Lengyelországig tanultak Orbántól és egy erős jelzés tőlük veszélyezteti az EU alapértékeit.

A magyar helyzetre utalva a Bloomberg rámutat: Orbán semlegesítette az eltérő véleményeket Magyarországon. A konszolidált méida része a magyar miniszterelnök "illiberális demokráciájának", amely a saját szája íze szerint alakítja az alkotmányt és lehetővé teszi, hogy közeli szövetségesei vezessenek korábban független intézményeket. A Bloomberg szerint ez részben magyarázza, hogy a most vasárnapi uniós választások miért egy előre lefutott ügy, ahol az egyetlen kérdés  csupán Orbán sikerének mértéke.

Ausztriában nem jött be a magyar modell

A Bloomberg emlékeztet, hogy az Európai Parlament jobb-közép pártcsaládja, az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát a jogállamiság leépítésére hivatkozva. Míg Orbán érinthetetlen Magyarországon, az osztrák konzervatív-szélsőjobb kormánykoalíció - amelyet Orbán nemrég még Brüsszel figyelmébe ajánlott példaértékű modellként - bukása az ambícióit veszélyezteti.

Orbán azonban nem tűnik úgy, mintha nagyon aggódna. Épp a legfelsőbb bíróság átalakításában van, a karmelita kolostorban lévő irodájával átellenben, a Duna túloldalán lévő Magyar Tudományos Akadémia kutatói pedig Orbán azon terve miatt aggódhatnak, hogy mikét akarja befolyásolni a kutatásaikat - jegyzi meg a Bloomberg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2019.05.21 22:12

.......én csak egy VIX etf-et kérnék az Erstétől, ami osztrák bank.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.05.21 22:09

...de ugyanakkor elmondhatjuk azt is, hogy az osztrák modell is megbukott Magyarországon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.05.21 21:54

Igen, ilyenkor érzi az ember, hogy a politika embereket milyen magasra emel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.05.21 21:24

A fülkeforradalmi kormánynál kreténebb alakulat nem volt még a rendszerváltás óta soha.
Ennyi szakmaiatlan hozzá nem értő intézkedést senki nem hozott, mint ezek és nem is loptak ennyit mint a orsós.
Ilyen lepkefing 0 ellenzék mellett mondjuk nem is csoda. Holló a hollónak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.05.21 19:43

Jómagam is úgy gondolom, hogy Orbánnak nem kell attól félnie, hogy BÁRMELY értsd BÁRMELY korrupciós ügy okán megbukna, ugyanis hazánk sajátságos történelmi "szocializációval" rendelkezik "A" vezetők irányába.
Több kutatás, illetve Csepeli György társadalomszociológusunk remek tanulmánya is bizonyítja azt, hogy "MI" magyarok sajátságos viszonyrendszerben állunka vezetők, a hatalmon lévők felé.
A 40 év puha kommunista diktatúrája hozta azt a szocializáltsági faktort, hogy ez egy vezetőnek, egy miniszernek, miniszterelnöknek JÁR, mármint a lopás, a rablás vagy tiltott módú meggazdagodás.
Sajnos nálunk a demokrácia(mint olyan) és az ebből levezetett KRITIKAI viszonyulás a hatalmasok felé nem alakult ki(ha emlékszünk 1956-ban sem azért volt a forradalom, mert a HAZAI-MAGYAR kommunisták túlkapásait elégelte meg a "nép", hanem a szovjet idegen uralom ellen léptünk fel)
De ennek gyökerei megfigyelhetők a 19. században is: nem véletlen, hogy Katona a Bánk bánban azt írja:
"ki száz meg százezreket rabol, bírája lészen annak, aki szükség garast rabolni kényszerít".
Kvázi "MI" magyar nép: inkább meghurcolunk egy szegény rászorulót, aki kényszerűségből lop, mint egy hatalmon lévőt.
Kutatások igazolják, hogy a társadalmi szolidaritás(mint olyan) még a volt szovjet tömb országaihoz képest is kiugróan alacsony hazánkban, ugyanakkor a hatalmi túlkapásokat elintézzük egy legyintéssel, hogy neki EZ JÁR!
Orbán tudja ezt: ki is használja illetve saját szavazóit is ronggyá alázza és körberöhögi: azok meg kéjesen ejakulálva hagyják, hogy ronggyá alázza elmebeteg állat vezérük!
Látni kell: egy Fideszes szavazó előbb látna a Dunában egy szegényt, minthogy drága egyetlen állat náci vezére bukjon...és ezt Orbán tudja, hogy egy Fideszes szavazó "ilyen"...és vastagon ki is használja!
Vagyis ha vezérünk szexuálisan bántalmazna egy gyereket: a Fideszes szavazók azt is megtapsolnák, sőt saját gyereküket/unokájukat "dobnák" oda koloncként a drága szeretett vezérüknek: hogy ez és ÍGY neki JÁR!
Nem semmik a Fidesz szavazók, le a kalappal előttük, büszkék lehetnek magukra, hogy nem szégyellik magukat a gyerekük/unokájuk előtt: hogy még ez után is ezt az állatot, ezt a náci elmebeteg állatot éljenezik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html