A NAV évente több ezer árverést szervez, az ingóságok túlnyomó többsége az adóhatóság végrehajtási eljárásai keretében kerül az online felületre, ennél kisebb arányban árverezik el a NAV vám- és pénzügyőri, valamint bűnügyi szakterülete eljárásai során lefoglalt ingóságokat.

Az adóhatóság idén (október 16-ig bezárólag) összesen 4156 sikeres árverésen van túl, ebből pedig nem kevesebb, mint 1,26 milliárdnyi bevétele keletkezett. Csak összehasonlításként: 2011-ben közel 2300 sikeres árverése volt, 2012-ben ez a szám megközelítette a 2700-et, míg tavaly az 5409 aukció során 1,58 milliárdnyi bevételt értek el.

Az idei árverések október 16-ig
KategóriákDarabBecsérték
(eFt)
Vételár (eFt)Eredményesség
Ingó árverések3587954 454706 72474,04%
Ingatlan árverések143561 045421 46075,12%
Üzletrész árverések4108054050,00%
Vám- és bűnügyi árverések422151 712138 26991,14%
Forrás: NAV

Az aukciókon a minimálárat általában a becsérték - amit a lefoglalásakor a végrehajtó ügyintéző állapít meg a piaci értéket figyelembe véve - 50 százalékában szabják meg. Korábban a hagyományos licitek esetében - az azokat uraló "maffia" miatt - az árverési vételár átlagosan alig haladta meg a becsérték 25 százalékát, ám mára, főképp az elektronikus árverés bevezetésének köszönhetően, már változik a trend és jelenleg 74 százalék körül van az érték.

Fontos tudnivaló, hogy az elektronikus árverésen az a nagykorú vehet részt, aki regisztrálja magát az ügyfélkapun és az árverési felületen, ám a jogszabály például kizárja, hogy az adós az árverezésre kerülő korábbi tulajdonát ily módon szerezze vissza.

Tejporító 30 millióért, vagy fejpánt ezerért

Ahogy korábban, úgy most is rengeteg ingóságra lehet licitálni, így például a meghirdetett termékek között találni csemegés hűtőpultot, amelynek minimális ára jelenleg 160 ezer forint, de valamivel több mint 100 ezer forintért több tejhűtő közül is választhatunk. Akinek szüksége van rá, az 49,5 ezer forintért licitálhat 66 darab mobiltelefon tokra, de számos fényképezőgép közül is lehet válogatni, ahogy egy Nintendo Wii is felkerült az oldalra 16 ezer forintos kikiáltási áron.

A műszaki termékek közül egy Noritsu QSS full-digitális fotólaborért kérnek a legtöbbet, ennek a minimál ajánlata 1,5 millió forint. Megéri mindig jól leellenőrizni, amit vásárolunk, hiszen például ennél a terméknél is megjegyzi a hatóság, hogy "az elárverezett vagyontárgyakért sem az adós, sem az adóhatóság nem tartozik jótállással. A megtekintés során a résztvevők által nem észlelt, fel nem ismert rejtett hibákért, a vagyontárgy esetlegesen előforduló vélt vagy valós hiányosságaiért az adóhatóság felelősséget nem vállal."

A csemegés hűtőpult
Kép: Forrás: NAV

Vannak az ingóságoknál is komolyabb tételek, így például egy tejporító berendezésért nem kevesebb, mint 30 millió forintot kér az adóhatóság - már persze, ha senki sem licitálja ezt felül. Tizenöt millió forintért már licitálhatunk egy Dor Pack C5680 elnevezésű csomagoló berendezésre is, de akinek nincsen ennyi pénze, az beérheti tésztaszárító géppel is 800 ezerért. Ehhez képest is aprópénz az a 200 ezer forint, ami egy dízel targoncáért kér a NAV, arról nem is beszélve, hogy alig 20 ezerért 13 árumozgató kiskocsit is lehet venni.

Az otthoni háztartási gépeket is le lehet cserélni az oldalon található termékekre, így van mikrohullámú sütő 7500 forintos kezdőáron, főzőlap 17 500-ért, grillsütő 20 ezerért, 100 literes hűtő 20 ezerért, de akár borhűtőt is vehetünk 25 ezerért. A bútorok között egy bárszék a legolcsóbb tétel, ehhez 7500 forintos minimálárat írtak, de van fehér fésülködő asztal is 10 ezerért. A másik véglet barokk bútor elnevezéssel fut, ez pedig egy három és két egyszemélyes ülőgarnitúrából és egy - üvegek nélküli - asztalból áll - mindehhez pedig legalább 600 ezer forintot kell kifizetni.

Az aukciós oldalon ruhát is lehet venni: 7 darab piros mentős dzseki például 94,5 ezer forintos kezdőáron vihető el, de van olyan tétel is, amely 50 darab cipőt tartalmaz. Ezzel kapcsolatban megjegyzi a hatóság, hogy az ingóság árukészlet volt, többségében eredeti csomagolásban, dobozban tárolva, de több éve raktárban állt, nem a legjobb körülmények között. Amennyiben így is érdekel valakit a lehetőség, úgy annak minimum 100 ezret kell letennie az asztalra. A ruházatoknál a legolcsóbb termék 4 darab, összesen ezer forintért meghirdetett fejpánt, de ugyanennyiért férfi kapucnis dzsekihez is hozzájuthatunk.

Nagy a szórás az autók között

A legdrágább jármű egy 2008-as Subaru WX, amelynek kezdő ára 2,5 millió forint. Ennyiért az alapfelszerelés mellett PAJZS védelmi rendszert, bőr üléseket, házimozirendszert, digitális klímát és tolatókamerát is kapunk, ugyanakkor a "járművön kisebb sérülések találhatóak".

A legdrágább autó
Kép: Forrás: NAV

A tételek között találunk egy 2006-os Volvo XC 70 D5-et is, amely beépített telefonnal, digitális klímával, 4 db elektromos ablakemelővel, ködlámpával és tolatóradarral együtt 1,75 milliós kezdőáron vihető el. A dízel autónak ugyanakkor repedt a szélvédője és ugyancsak rossz hír, hogy "az autó körbe koszos".

A legolcsóbb autó egy 1993-as elhanyagolt állapotban lévő Suzuki Swift 1,3. Bár a licit mindössze 40 ezer forinttól indul, azért érdemes megjegyezni, hogy a gumiabroncsok erősen használtak, a pótkerék defektes, a központi zár nem működik, a szélvédő kavicsos, a gépkocsi pedig amellett hogy festékhibás és néhány helyen rozsdás, minden eleme karcos és még az ablaktekerők és a kalaptartó is hiányoznak. Ezek után talán nem is lepődünk meg, hogy a gépkocsinak mind a forgalmi rendszámát, mind a forgalmi engedélyét bevonták.

Családi ház 225 ezerért

A cikk írásának pillanatában 22 családi ház volt meghirdetve, melyből a legdrágább egy, a Nógrád megyei Pásztón található ingatlan. A 23 éves, jó állapotban lévő, 10 szobás ház 22,5 milliós minimálárral indul, ennyi pénzért pedig jó állapotú, gondozott kertet és beépített garázst is kapunk.

22,5 millió az induló ár
Kép: Forrás: NAV

Az árban következő ingatlan a Fejér megyei Sárkeresztesen találjuk. A hatósági becslés szerint 22 millió forintot ér, ám a licit 16,5 millióról indul. A több mint ezer négyzetméteres telken található 120 négyzetméteres házban 3 szoba található, viszont nem költözhető, mivel laknak benne és a bent lakó holtig tartó haszonélvezeti joga van.

A másik végletet a Szolnok megyei Alattyán lévő ingatlan jelenti, aminél mindössze 225 ezer a minimálisan elvárt ajánlat. Talán nem meglepő, hogy ennyi pénzért egy 54 éves, 60 négyzetméteres rossz állapotban lévő vályogházat vehetünk.

Amennyiben Ön is böngészne a lehetőségek között, úgy kattintson!

Több változás is volt idén

Januártól néhány változás is történt az árverési rendszerben, így például a minimális licitlépcső mértéke 100 ezer forint alatti becsértékű tétel esetén a korábbi 5 ezer forintról ezer forintra csökkent. Ugyancsak újdonság, hogy április 30-át követően a termőföld (mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld) árverés útján való értékesítését a végrehajtó (adóhatóság) megkeresője alapján a föld fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága végzi.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 123/A §-a az ingatlan résztulajdon kényszerértékesítésére, a 132. § (2) pedig az üzletrész árverésekre vonatkozóan vezette be az előárverezési jogkört. Tekintettel arra, hogy az Elektronikus Árverési Felület (EÁF) a megfelelő programfejlesztés elkészítéséig nem alkalmas a jogosultak előjogát biztosítani, átmenetileg az érintett tételeket hagyományos árverés útján értékesítik.