Autóba se üljön! - ez a helyzet az utakon (frissített)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli jelentése alapján az intenzív havazásban érintett területeken a fő- és mellékutak egyaránt nehezebben járhatóak. Egyes helyeken csaknem 30 centiméternyi hó esett, más területeken a hóátfúvások vagy az ónos eső okoz fennakadásokat A társaság ezért arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az intenzív havazásban vagy az ónos esőben érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van, de indulás előtt akkor is tájékozódjanak az utak állapotáról.
NAPI, MTI, 2013. január 14. hétfő, 10:06
Fotó: Napi.hu

A Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, az eddig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves. A keleti országrészben egyelőre nincs fennakadás.

A mellékutakon hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos, a korábbi havazás nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében hókásás, Orosháza térségében latyakos a burkolat. Marcali, Dunaújváros, Kápolnásnyék, Solt, Kiskörös és Szentes térségéből ónos esőt jeleztek, Fejér megye egyes részein pedig hóátfúvások is nehezítik a közlekedést. Most is intenzíven havazik Vas és Zala megyében, a Dunántúl északi területein, a középső országrészben és a Jászságban.

Dél körül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjeközölte: a Balaton-felvidéki zsákfalut 11.00 óra után szabadították ki a hó fogságából a munkagépek, így ismét járható a bekötőút a Veszprém megyei Hidegkúton. A havazás miatt járhatatlanná vált 3107-es jelű bekötő utat személyautóval már használni lehet, ám buszokkal és nagyobb járművekkel nem ajánlatos közlekedni rajta - tette hozzá a Pécsi Norbert Sándor .

Elakadt kamionok okoznak fennakadásokat

Több Zala megyei főúton elakadt kamionok okoznak fennakadást (74-es, 75-ös és 86-os főút). Elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat Veszprém megye több pontján is - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t. Bakos György elmondta: Zalahaláp és Nyírád, Nemesgulács és Gyulakeszi, Sümeg és Tapolca, Litér és Berhida között, valamint Balatonfűzfőn a 92-es és a 9213-as utak kereszteződésében akadályozzák a forgalmat kamionok. Azok mentését a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai végzik. A mentés ideje alatt szakaszosan egy sávon útlezárások lehetnek - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a reggeli órákban Veszprém belterületén, valamint Bándnál a 8-as főúton szabadítottak ki kamiont a tűzoltók a hó fogságából.

Komárom-Esztergom megyében minden út járható, de több helyen elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat - mondta a megyei közútkezelő és a katasztrófavédelem. Balabás Tihamér, a Magyar Közút megyei üzemeltetési osztályvezetője azt mondta, vasárnap éjjel 6-8 centiméteres hó esett, ezt a szél néhol 25-30 centiméter vastag rétegbe hordta össze az utakon.

Stolczenberger Klára, a katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatott, hogy az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 36 és 39-es kilométerek között több kamion elakadt az emelkedőn, illetve az autópálya felhajtóján, számukra a tűzoltók nyújtanak segítséget. Az esztergomi tanítóképző előtt két csuklós busz akadt el, az egyik keresztbe fordult az úttesten.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata közölte, Esztergom és Dorog térségében, a 81-es számú főúton és az M1-es autópálya kisbéri szakaszán a havas úton nehezen lehet közlekedni. Az autópálya Budapest felé vezető oldalán a 35-ös kilométernél egy műszaki hibás kamion vesztegel a külső forgalmi sávban, így itt csak a belső forgalmi sáv járható.

Baleset miatt lezárták az M3-as bagi felhajtóját, nagy torlódás alakult ki - közölte Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-vel. Két, Budapest irányába tartó személygépkocsi ütközött és a balesetben ketten könnyebben megsérültek - mondta Karsay Kornél.

Kamionstop

Lezárták a havazás miatt a kamionforgalom elől a 82-es út egy szerpentines szakaszát a cseszneki vár közelében - tájékoztatta az MTI-t hétfő reggel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Kálmán Gabriella közölte: az intézkedés célja, hogy a csúszóssá vált úton esetleg keresztbeforduló nyerges vontatók megakasszák a teljes forgalmat. A kamionokat Gic felé, alsóbbrendű utakra terelik.

A havazás miatt eddig csak kisebb, koccanásos balesetek történtek a megyében. Több helyütt viszont az autópályára fel- vagy onnan lehajtó kamionok megcsúsztak, és forgalmi akadályt okoznak. A Magyar Közút Zrt. győri ügyeletén azt közölték az MTI érdeklődésére, hogy megyeszerte lassítja a forgalmat a havazás, de járhatatlan út nincs Győr-Moson-Sopronban.

Kora délután a 2-es főúton a Nógrád megyei Parassapusztától újra elindulhatott a teherforgalom a Pest megye felé - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Dankóné Nagy Éva elmondta: a havazás miatt reggel 8 órától szüneteltette a teherforgalmat a rendőrség; a személygépkocsik zavartalan haladása, valamint a közútkezelők munkavégzése miatt félreállították a tehergépjárműveket. Az útszakaszon a forgalom helyreállt, így most már mindkét irányba zavartalanul haladhat.

Lezárták a kamionok előtt a szlovén és a horvát határátkelőket

Lezárták a horvátországi és a szlovéniai határátkelőket a kamionok elől a szomszédos országok hatóságai - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke. Nothoff Ingrid közölte: a kamionok nem léphetik át sem kifelé, sem befelé a magyar-szlovén illetve a magyar-horvát határátkelőket. A személyforgalom előtt továbbra is nyitott minden határállomás.

Áll a forgalom a 10-es úton Solymárnál

Áll a forgalom a 10-es úton Solymár közelében egy szalagkorlátnak ütközött kamion miatt - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kisdi Máté elmondta, az út mindkét oldalán áll a forgalom, hosszú kocsisor alakult ki.

Délután egy óra körül a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megindult a forgalom a 811-es úton Alcsútdoboznál, ahol korábban árokba csúszott egy kamion. Kiss Z. Edward elmondta: befejeződött a műszaki mentés, így a rendőrség megszüntette az útlezárást.

Nem várható gyors javulás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is rendelt az utakra, a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 350 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják feladataikat.

Bár a hó eltakarítását folyamatosan végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a nagy intenzitású havazás miatt a munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért míg nem szűnik meg a havazás, nem várható gyors javulás a közlekedésben.

A télies útviszonyokra való tekintettel a társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein kaphatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK