Autógyár-függőség: árulkodók a júliusi gazdasági adatok

Az ipari termelés júliusi növekedése alaposan elmaradt a várakozásoktól, amit az MTI-nek nyilatkozó elemzők alapvetően az autógyári karbantartásokkal és leállásokkal magyaráztak - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 6. csütörtök, 11:35
Fotó: AFP

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott első becslése szerint júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,9 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés naptárhatástól megtisztított 3,9 százalékos éves összevetésű növekedése jócskán elmaradt a 8 százalékos piaci konszenzustól, így a kiskereskedelmi adat után újabb negatív meglepetés jött a harmadik negyedéves gazdasági teljesítményt illetően. A kiskereskedelem és az ipar teljesítménye között, a másik párhuzam, hogy mindkét területen három egymást követő hónapban is csökkent a 2015-ös fix bázisú index - véleményezte az adatokat Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Úgy véli ezek alapján, hogy a magyar gazdaság vélhetően túl van a jelenlegi növekedési ciklusának csúcspontján.

Kritikusok már régen figyelmeztetnek, hogy az autóipar felé túlságosan kitett a magyar gazdaság. Az ipar júliusi gyenge teljesítményéből is látszódhat ez.

A szakértő szerint ugyanis a negatív adatért egyértelműen az autógyártás a felelős, ahol csökkent a termelés feltehetően az új szabadságolási minta miatt. Míg korábban jellemzően csak augusztusban voltak a leállások, a tavalyi évtől kezdődően már elnyújtottabb, szakaszosabb a leállási periódus, így a gyenge júniust egy még gyengébb július követi, de az augusztusi teljesítményben korrekció következik.

Augusztusban, tekintettel a szezonalitásra és arra, hogy az Audi beindította az elektromos motorok gyártását, némi javulást vár az ING Bank elemző részlege, ugyanakkor nagy kérdés, hogy a VW-csoport hiányzó típusengedélyei miatt csökkentett termelési kapacitás ezt milyen mértékben ellensúlyozza majd. Az idei év egészében azonban továbbra is 4 százalékos éves átlagos növekedést várnak.

Ugyanígy az autógyártás leállásában látja a rosszabb eredmény okait Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A vártnál gyengébb teljesítményt az egyik hazai autógyárnál tartott nyári leállásnak és a karbantartásoknak tulajdonítja. Az ipar kilátásai azonban továbbra is kedvezőek, így a nyári leállásokat követően a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására.

Idén összességében 4,8 százalékra lassulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,3 százalékról, míg a nyers növekedés 4,4 százalékra lassulhat az előző évi 4,6 százalékról. Jövőre gyorsabb növekedésre számítanak a Takarékbank elemzői az új modellek gyártásának fokozatos felfutása miatt. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások - tette hozzá Suppan Gergely.

Kritikusok korábban arra figyelmeztettek, hogy a Debrecenben jövőre megvalósuló BMW-gyárlétesítés csak tovább növeli a magyar gazdaság kitettségét az autóiparnak. Problémaként említették, hogy ez a gazdasági ágazat a leginkább kitett a világgazdasági változásoknak. Ami azért is rossz hír, mert befektetési tanácsadók a válság óta nem látott visszaesésre számítanak a járműiparban.

A fotó forrása: AFP Photo/Kisbenendek Attila.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.09.07 12:53

hu de nagy kockazat, 3,9%-os novekedes az ev 1-2 honapjaban, mig a tobbiben 8% felett. melyik masik szektor produkal ilyen szamokat?

igazabol azt kell felfogni, hogy az autogyartasnak is vannak ciklikus idoszakai. ilyenkor atmenetileg gyengebb a teljesitmenye, amugy meg egy igen jol huzo agazat. egyket karbantartas azert belefer, amig az ev nagy reszeben a hatan viszi a magyar gazdasagot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html