Autóipar: sikerült megállapodni a bérekről

Megszületett a bérmegállapodás az autóüvegeket gyártó aszódi Richard Fritz Kft.-nél, a béremelés a teljes munkavállalói körre vonatkozik, a megállapodás március 1-jétől érvényes - közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) csütörtökön az MTI-vel.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 2. csütörtök, 13:32
Fotó: Napi.hu

A cégnél a tavaly megállapított bruttó órabér 710 forintról idén 760 forintra nőtt, a legtapasztaltabb alkalmazottak órabére pedig a tavalyi 870 forintról idén 980 forintra emelkedett. A gépbeállítóknál a fizetések átlagosan 10 százalékkal nőttek, így a kezdő munkavállaló keresete havonta bruttó 177 100 forintra, a második kategóriába sorolt munkavállalók fizetése 180 ezer, a harmadik kategóriába tartozóké pedig 190 ezer forintra emelkedett.

Ezen felül a munkavállalók havonta 20 ezer forint bónuszt kapnak augusztus végéig, amikor az új rendszer figyelembe veszi majd a munka minőségét is - írja az MTI.

A szellemi foglalkoztatottak béremelése az idén 4 százalékos általános bérfejlesztést jelent. Az ilyen munkakörökben dolgozók fizetése 250 ezer és 550 ezer forint között mozog.

A béren kívüli juttatás a cég minden dolgozója számára havi nettó 16 ezer forintról havi bruttó 22 500 forintra változik.

A VDSZ még január 24-én szolidaritási demonstrációt tartott Aszódon a Richard Fritz Kft.-nél, ugyanis munkáltatói rendes felmondással a cégvezetés január 13-án elbocsátotta az érdekképviselet tagszervezetének a Autóipari Munkavállalók Aszódi Szakszervezetének (AMASZ) titkárát.

Az eseményen jelen volt a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (IndustriALL Global Union) képviselője is. (Mekkora a szegénység valójában? - rejtegetik az adatokat.)

A Richard Fritz Kft. a Sisecam török multinacionális cég autóüvegeket gyártó leányvállalata, a munkavállalók száma meghaladja a 300-at.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Richard Fritz Kft. a 2015-ös lezárt üzleti évben több mint 9,98 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 2,74 milliárd forinttal haladta meg az előző évi eredményt. Adózott eredménye 295,72 millió forint volt, míg a 2014-es üzleti évben 444,36 millió forint.

HOZZÁSZÓLÁSOK