Autója, lakása van? Fontos változások jönnek!

Kivételes esetben lehet piros betűs ünnepeken is házasságot kötni, nem kell a biztosítóknak ügyfeleiket kötelezően feljelenteni rossz autóik miatt, a végrehajtó azonnal nem vonhatja ki a forgalomból a lefoglalt autót – sok más módosítás mellett erre tesz javaslatot Lázár János az újabb bürokráciacsökkentő törvényjavaslatban.
Napi.hu, 2016. október 12. szerda, 12:23
Fotó: Napi.hu

Mintegy 45 törvényt több száz ponton módosítana a kormány a bürokráciacsökkentés jegyében - derül ki a most benyújtott javaslatból. A salátatörvény túlmutat a címén, nem csupán az eljárások egyszerűsítéséről, a felesleges eljárások megszüntetésről rendelkezik, de néhány új szabályt is bevezet. A módosítások első csokra az autósokat célozza: a kormány javaslata megszünteti a biztosítók - közlekedési hatóság részére teljesítendő - bejelentési kötelezettségét, abban az esetben, ha a gépjármű meghatározott okok miatt közlekedésre alkalmatlannak tekinthető.

Az indoklásból kiderül, hogy az alig pár éve létező szabály nem hozta meg a várt eredményt, ettől nem lett kevesebb roncsautó az utakon, viszont jóval több papír keletkezett a biztosítónál és a közlekedési hatóságoknál - nulla eredménnyel.

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása nem épp a bürokrácia csökkentése irányába mutat: jelenleg az objektív felelősség rendszerében kiszabott bírságokat első fokon négy hónap alatt le kell zárni. Ez nem megy minden esetben, ezért a vétkesek a jövőben 5 hónapig várhatják a csekket.

Nem lehet trükközni a büntetőpontokkal

Autóvásárlás esetén, ha az új tulajdonos nem jelenti be a vásárlást, automatikusan kivonhatják a forgalomból a járművet. Amennyiben később kiderül, hogy a vevő önhibáján kívül vétett és ezt hitelt érdemlően igazolja, szintén automatikusan forgalomba helyezik.

A javaslatcsomag a jövőben kizárja annak lehetőségét, hogy a büntetőpontok magas száma miatt a járművezetői engedély visszavonásáról rendelkező határozat ellen fellebbezhessenek. Eddig ugyanis sokan éltek azzal a trükkel, hogy fellebbezéssel megakadályozták a jogosítvány bevonását, és mire az ügy másodfokon bíróságra került - elévültek a büntetőpontok - így akkor is mentesült a büntetés alól, ha az elsőfokú döntés meghozatalakor indokolt lett volna.

A bírósági végrehajtáskor a kialakult gyakorlat szerint a végrehajtók minden esetben kérik a foglalással egyidejűleg a gépjármű forgalomból kivonását is. A kormányjavaslat értelmében a jövőben erre csak a lefoglalást követő 30. nap után lehetne sort keríteni - ezzel is segítve a békés megegyezést. Az autótulajdonos és a végrehajtó megállapodása esetén a közlekedési igazgatási hatóság mentesül számos határozat meghozatala alól.

Lehet vasárnap is házasodni, könnyebb lesz a lakcímbejelentés

Figyelembe véve az állampolgári igényeket, 2017. július 1-jétől a lakcímváltozást nem csak a területileg illetékes járási hivatalnál, hanem az országban bármely más járási hivatalnál bejelenthető.

A hatályos szabályozás szerint a legfeljebb 300 négyzetméteres lakóház engedély nélkül, egyszerű bejelentés alapján építhető, míg az átalakításhoz építési engedély szükséges. A módosítás az átalakításra is kiterjeszti az egyszerű bejelentés alapján végezhető építési tevékenységek körét, ezzel csökken az építésügyi eljárások száma, az építkezők és az eljáró hatóságok adminisztratív terhe.

Módosulnak a közműtörvények, így a jövőben a közszolgáltatók (távhő, villany, gáz, víz) mérőleolvasása egyidejűleg történik egyes lakossági felhasználóknál, így a fogyasztónak csak egy alkalommal kell rendelkezésre állnia mindazon esetekben, amelyekben - távleolvasás lehetőségének hiányában - személyes jelenlét, közreműködés szükséges - olvasható a törvényjavaslatban.

A salátatörvény-javaslat engedélyezné, hogy a piros betűs ünnepeken (munkaszüneti napokon) "közeli halállal fenyegető állapot" esetén házasságot kössenek, illetve bejegyzett élettársi kapcsolatot. Alapesetben a munkaszüneti napokon nem lehet házasságot kötni. A közeli halállal fenyegető állapot esetén a házasulók nyilatkozata a házasságkötés összes jogi feltételének igazolását pótolja, és a házasságot a bejelentés után nyomban meg lehet kötni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.10.12 18:02

@rotaryfun: Reménytelen vállalkozás hülyével párbeszédez kezdeni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.10.12 13:56

@Dakota Summer: a hülyék nem is értik :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.12 13:54

@rotaryfun: összefüggéstelen zagyvaság, amit idehánytál. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.10.12 13:48

"....éltek azzal a trükkel, hogy fellebbezéssel.... "
Mindenki nem bújhat az asszony szoknyája alá hogy helikopterezhessen mint luxustóni vagy sofőrt tartson ha elvennék a jogsiját.
A szegényebbek fellebbznek a szegény politikusok pedig gazdag asszonyt választanak :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html