Erre még a kormány sem számított az autósoktól

E-matricából és e-útdíjból az év első felében bruttó 162 milliárd forint folyt be, amely 8 százalékkal több, mint 2017 azonos időszakában. A költségvetési bevételi terv várhatóan idén is felülteljesül - adta hírül a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.(NÚSZ).
Szász Péter, 2018. július 26. csütörtök, 15:17
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Június végéig az e-matricából befolyt bruttó 46 milliárd forint 11 százalékkal, az e-útdíjból származó bruttó 116 milliárd forint 7 százalékkal haladta meg a tavaly első félévben mértet.

E-útdíjból és e-matricából az idei költségvetési elvárás több mint 60 százaléka már teljesült. A dokumentum 240 milliárd forintos bevétellel számolt, ennél azonban több lesz a végső összeg.

E-matricából az autósok 7,2 millió darabot vásároltak a vizsgált időszakban. Valamennyi matricatípus népszerűsége nőtt, az éves és a megyei jogosultságoké a leginkább. Előbbiből június végéig mintegy 16, utóbbiból 12 százalékkal vásároltak többet.

A 2015. január 1-én bevezetett megyei matricából az első félévben közel 190 ezer darabbal fogyott több (1,735 millió darab, 9,3 Mrd Ft értékben) 2017 azonos időszakához viszonyítva, a bevétel pedig több, mint 1 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi értéket.

A külföldiek meghatározó arányban (35 százalék) vették ki a részüket a matricás vásárlásokból, ami várhatóan tovább nő majd, mivel Európában a szabadságolási dömping júniusban még el sem kezdődött.

A 3,5 tonnánál nagyobb, regisztrált járművek száma 354 ezerre nőtt a 2017. júniusban nyilvántartott 295 ezerről. Az úthasználók 89 százaléka fedélzeti egység (OBU) alkalmazásával, fennmaradó részük viszonylati jegyek vásárlásán keresztül fizetett útdíjat. A megszolgált útdíjat növekvő arányban (52 százalék) külföldiek vallották be. Az általuk fizetett e-útdíjból továbbra is a román teherjárművek képviselték a legmagasabb arányt (40 százalék). A rangsor második helyén változatlanul Lengyelország (13 százalék), a harmadikon Bulgária (9 százalék) végzett.

A NÚSZ 2013-as indulásától 2018. június végéig számítva bruttó 1336 milliárd forintnyi útdíjat, pótdíjat és szolgáltatási díjat fizetett be az államkasszába.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.07.26 21:02

@Remete53: Mi van eszetlen puffancs, nem érted a metafórákat? :DD
Tényleg még a barlanglakók szintjén vagy. Azért legalább annyit fejlődtél, hogy tudod szajkózni a ballibsi és a hazaáruló szavakat. Ez azt jelenti, hogy képes vagy figyelni a gazdádra.
Mert ha mondjuk intelligens lennél, akkor azon háborodnál fel, hogy ennyi adó után ilyen balesetveszélyes utakon járunk.
Az neked nem hazaárulás, hogy az autósok a sok adó után likas utakon járnak, mert az adót nem arra költik amire bezsebelik.
Kihagytad Sorost. Mi történt, ott még nem tartasz, vagy nem tudod megjegyezni? :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2018.07.26 19:23

@europeer: Nagy marha vagy te!
Összehordtál alap igazságokat és sületlenségeket.
Ki a fene szólt a fejlődés ellen?
Mitől vagy olyan beképzelt, hogy ismeretlenül kijelented hol élek, út, lámpa stb. nélkül?
"A fejlődés az lehet, ha Atombandi honfitársaink visszajárnak, és tájékoztatják az itt élőket a lehetőségekről..." Helyes!
De ez nem azt jelenti, hogy haza jövők és a mondandom kimerül abban,de szar ez meg az.
"Akik itt maradtak, azok többsége elégedett ezzel a ganéval, ami ebben az országban van." Erre csak annyit, igen vagyunk több millióan akik itt élünk és nem ganyéban. Ez a kijelentésed mutatja, te egy gané, hazaáruló libsi vagy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.07.26 18:59

@Remete53: Fordítva ülsz a lovon, de sosem fogod megérteni.
Akik itt maradtak, azok többsége elégedett ezzel a ganéval, ami ebben az országban van. Azért elégedett, mert nem látja, hogyan lehet emberi módon élni, ahol kevesebb adót fizetve az ország fejlődik., és a nép is jut valamire.
Olyanokkal nem megyünk semmire, akik a szomszéd faluból nem találnának haza, ha átvinnék őket. Ők csak saját utcájukat látják a világból, és az elég neki. Ettől egy fokkal jobb az olyan kommentelő, aki legalább olvassa a híreket. Az legalább annyi infót kap, de nem érti a lényeget, nem látja a kinti valóságot.
A fejlődés az lehet, ha Atombandi honfitársaink visszajárnak, és tájékoztatják az itt élőket a lehetőségekről, a technológiákról,, stb. És a fogékonyak utánanéznek, használják itthon azt.
Ha ők sem maradnának itthon, akkor az itteniek kb még a fekete-fehér tévét kapcsolgatnák, teherautó helyett talicskával hordanák az árut, kombájn helyett kézi kaszával aratnának, stb.
Mit használnánk itt a betelepült német gyárosok nélkül?
Milyen épületeink lennének a betelepült németek nélkül? Vagy Eiffel nélkül.
Vályogház rokkával, gyertyafénnyel. Tudom, neked ez romantikus, és felesleges minden fejlettebb eszköz.
Aszfalt se kell, a földút a tuti.
Ez csapás. Ez a tömeg csapás országunkra.
Csak reménykedni lehet, hogy Atombandiék még szóbaállnak az értelmesebb magyarokkal. Mert ha már ők sem, akkor Magyarország lesz a legújabbkori őskorszak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2018.07.26 18:12

@atombandi:
Talán nem kellene hazajárnod, hacsak arra telik, hogy ócsárolj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.07.26 16:45

@europeer:
en cska parszor jarok haza magyarorszagra, de az utak allapota siralmas. mar az autopalyak is katyuzva vannak, mint egy lepukkant faluban. korabban azert a fizetos utak szinvonala kifogastalan volt, ezzel indokoltak, hogy fizetos. de manapsag mar ilyen nincs, egy kozfeladat, ami a kormany hataskorebe tartozik, ugy latszik megszunt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html