Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június végéig az e-matricából befolyt bruttó 46 milliárd forint 11 százalékkal, az e-útdíjból származó bruttó 116 milliárd forint 7 százalékkal haladta meg a tavaly első félévben mértet.

E-útdíjból és e-matricából az idei költségvetési elvárás több mint 60 százaléka már teljesült. A dokumentum 240 milliárd forintos bevétellel számolt, ennél azonban több lesz a végső összeg.

E-matricából az autósok 7,2 millió darabot vásároltak a vizsgált időszakban. Valamennyi matricatípus népszerűsége nőtt, az éves és a megyei jogosultságoké a leginkább. Előbbiből június végéig mintegy 16, utóbbiból 12 százalékkal vásároltak többet.

A 2015. január 1-én bevezetett megyei matricából az első félévben közel 190 ezer darabbal fogyott több (1,735 millió darab, 9,3 Mrd Ft értékben) 2017 azonos időszakához viszonyítva, a bevétel pedig több, mint 1 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi értéket.

A külföldiek meghatározó arányban (35 százalék) vették ki a részüket a matricás vásárlásokból, ami várhatóan tovább nő majd, mivel Európában a szabadságolási dömping júniusban még el sem kezdődött.

A 3,5 tonnánál nagyobb, regisztrált járművek száma 354 ezerre nőtt a 2017. júniusban nyilvántartott 295 ezerről. Az úthasználók 89 százaléka fedélzeti egység (OBU) alkalmazásával, fennmaradó részük viszonylati jegyek vásárlásán keresztül fizetett útdíjat. A megszolgált útdíjat növekvő arányban (52 százalék) külföldiek vallották be. Az általuk fizetett e-útdíjból továbbra is a román teherjárművek képviselték a legmagasabb arányt (40 százalék). A rangsor második helyén változatlanul Lengyelország (13 százalék), a harmadikon Bulgária (9 százalék) végzett.

A NÚSZ 2013-as indulásától 2018. június végéig számítva bruttó 1336 milliárd forintnyi útdíjat, pótdíjat és szolgáltatási díjat fizetett be az államkasszába.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.