A kormány még decemberben döntött úgy, hogy mégsem épül meg az M0-snak a 10-es főút és az M1-es közötti szakasza, helyette Bicske és Esztergom között belátható időn belül megvalósítják az M100-ast, amellyel előbb-utóbb találkozik majd a (zsúfolt 10-est kiváltó) M10-es autópálya.

Csakhogy a kormány az M10-esre még nem különítette el a pénzt, miközben az M100-as február 21-én már megkapta a környezetvédelmi engedélyt, az építkezés pedig akár két év múlva indulhat - olvasható a portálon.

A pilisiek azért tiltakoznak, mert ha mellettük (Únynál) levezetik a forgalmat az új, M100-as autópályáról, akkor hiába építenek náluk állítólagos elkerülő utakat, az csak megsokszorozza az autók számát a környékükön. Ráadásul a tervezett nyomvonalak mindössze 150-200 méterre mennek el a régebbi és az újabb lakott területektől, lakóparkoktól, miközben érintik a Budai Tájvédelmi Körzetet, sőt európai védettségű Natura 2000-es területeket is.

Az új elkerülő utakon pedig nem az eddig megszokott, napi 4-5 ezer autós fog elhaladni, hanem annak többszöröse, méghozzá azért, mert sem az eredetileg tervezett budapesti körgyűrű nem zárul be, sem az M10-est nem kezdik még megépíteni. Így a kelet vagy nyugat felől érkező élelmes kamionosok és más sofőrök az M0-s hosszadalmas déli ága helyett ezt a rövidebb, északi menekülő utat fogják választani. A hatóságok ennek az egérútnak az egyik, piliscsabai ágát nem hagyták jóvá.

A hvg.hu szerint Varga Mihály pénzügyminiszter - akinek a II. és a III. kerület a választási körzete - jól járt, mert megnyugtathatta a pesthidegkútiakat és az adyligetieket, akik tartottak az M0-ástól. Az pedig már kevésbé zavarta a minisztert, hogy a körzetén kívül lévő pilisieknek milyen hamar lesz meg a pénz az őket tehermentesítő M10-es megépítésére.